Deel dit artikel
-

IAB Nederland: Rich media verliest terrein aan video

Video-advertenties zorgen met 35 procent groei voor een steeds groter aandeel binnen de display advertentiemarkt, terwijl de omzet op rich media-formaten een forse daling laat zien van 16 procent. Dat is een van de uitkomsten in de kwartaalupdate van Online Ad Spend Study die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB Nederland.

Een verklaring voor deze sterke daling ligt enerzijds in de verschuiving van rich media naar video en anderzijds in de prijsdaling doordat rich media-formaten steeds meer via het veilingmodel worden verhandeld.

De groei binnen de online advertentiemarkt zet volgens Deloitte ook in het derde kwartaal van 2015 onverminderd door (pdf). Deze steeg 10 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. De omzet kwam daarmee uit op 348 miljoen euro.

Adverteren op mobiele apparaten (vooral smartphones) blijft doorgroeien en laat in het derde kwartaal een groei zien van 45 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2014. De display omzet op mobiele devices neemt 32 procent van alle display advertenties voor haar rekening en bedraagt inmiddels 42 miljoen euro. Het grootste deel van de mobiele advertenties wordt uitgeleverd via de smartphone en tablet (56 procent), de rest gaat via in-app (44 procent).

Programmatic trading zet op alle fronten door. Met een groei van 46 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2014 wordt nu al meer dan een derde van alle display advertenties geautomatiseerd verhandeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond