Deel dit artikel
-

Identiteit bitcoinuitvinder eindelijk bekend

Australiër Craig Wright zegt dat hij de uitvinder is van de bitcoin. Als bewijs heeft Wright berichten overlegd met dezelfde encryptiesleutel die werd gebruikt bij de eerste bitcointransactie.

Wright komt ‘uit de kast’ omdat hij het vervelend vond dat anderen telkens met bitcoin in verband werden gebracht. Zo maakte Newsweek de fout door de 64-jarige Japanse Amerikaan Dorian Nakamoto als uitvinder aan te wijzen. Die wist niet eens wat bitcoins waren.

Een groep taalkundigen van Aston University in Birmingham meende dat hoogleraar Nick Szabo schuilging achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Zij baseerden zich op het taalgebruik.

Ook de naam van de Nederlander Hendrik Willem Lenstra, in 1998 onderscheiden met de Spinozaprijs, viel meerdere malen.

Wright hanteerde tot nu toe het pseudoniem Satoshi Nakamoto, maar Wright zegt tegen de BBC dat anderen hem hebben geholpen. Een van de weinigen die ooit met Nakamoto hebben samengewerkt en met hem correspondeerden was wetenschapper Gavin Andresen. Maar ook die heeft de uitvinder nooit gezien of gesproken. Sterker nog: het contact met de uitvinder was van meet af aan ‘ontwijkend’.

De Australische cryptoloog was in december al door het tijdschrift Wired genoemd. Wired had Wright geïdentificeerd aan de hand van correspondentie met zijn advocaten, waarin hij onder meer zou hebben geschreven: ‘Ik heb mijn best gedaan om te verbergen dat ik Bitcoin runde sinds 2009’. Ook heeft Wired nog een groot aantal andere aanwijzingen gevonden, zoals een door Wright verwijderde aankondiging van de Bitcoin.

Wright heeft in Sydney een eigen bedrijf DeMorgan dat zich bezighoudt met ‘alternatieve valuta’. Vorig jaar deed de politie een inval bij Wright vanwege een ‘niet aan Bitcoin gerelateerde belastingkwestie’. Wright legt die kwestie uit in het enige tv-interview dat hij ooit zal geven. “Er zullen nog steeds mensen zijn die niet zullen geloven dat ik achter Bitcoin zit, maar het interesseert mij weinig.”

Het Bitcoin Core Project zegt dat er momenteel geen publiek cryptografisch bewijs is dat Wright daadwerkelijk de bedenker is van bitcoin.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond