Deel dit artikel
-

ING schort plannen voor proef betalingsgedrag op

Plannen van ING om klanten op basis van hun betalingsgedrag commerciële aanbiedingen te doen zijn opnieuw opgeschort. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Dit keer is ophef over privacy niet de aanleiding. Volgens de bank wegen de baten voorlopig niet op tegen de kosten.

De ‘flinke investering om het technologisch uit te voeren’ en de vraag ‘hoe je die voordelen aan de klant precies gaat uitvoeren en programmeren’ zijn daarvoor de redenen, aldus een woordvoerder tegen het FD.

In maart werd bekend dat ING bedrijven meer inzicht wilde geven in het betalingsgedrag van klanten om hun op maat gesneden advertenties te kunnen aanbieden. De bank had daarvoor een speciaal Big Data-team geformeerd, dat de gegevens uit het betalingsverkeer moest analyseren. ING wilde nog dit jaar een proef onder enkele duizenden klanten beginnen.

Directeur Particulieren Hans Hagenaars van ING vertelde enthousiast over die plannen, maar dat kwam hem op harde kritiek te staan. Minister van Financiën Dijsselbloem vond het eerder dit jaar ‘geed goed plan’. Het gaat tegen de tijdsgeest in waarin mensen zich toch steeds meer zorgen maken over wat er met hun gegevens gebeurt.

Ondanks de tegenvaller in Nederland blijft commercieel gebruik van grote hoeveelheden klantgegevens hoog op de agenda staan van ING.

ING spreekt 16 december op Emerce eFinancials in Amsterdam. Max Mouwen geeft een presentatie over ‘spraakmakend mobiel bankieren’. Tickets hier verkrijgbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond