Deel dit artikel
-

Insluitlicentie BUMA sneuvelt door arrest Europees Hof

BUMA trekt zijn licentie voor radioportals in na het recente arrest van het Europese Hof. Dat meldt Webwereld. Indien sites alleen openbare content aanbieden via hyperlinks, hebben zij geen licentie meer nodig.

In het verleden werden ‘radio-embedders’ Nederland.FM en OP.fm door de Nederlandse rechter veroordeeld. Deze sites bieden alleen links aan naar bestaande radiostations, waarbij men op de portal kon blijven luisteren. BUMA kreeg het bij de rechter gedaan dat de portals hiervoor een licentie moesten afsluiten.

Het Europese Hof van Justitie heeft in een rechtszaak van een Zweedse krant tegen een aggregatiewebsite bepaald dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is toegestaan.

GroenLinks stelde twee weken geleden nog Kamervragen aan Minister Opstelten van Justitie of BUMA niet conform het arrest moest stoppen met de embedheffing. Ook de Piratenpartij voerde de druk op door een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om de reeds geïnde embedgelden bij de organisatie terug te halen.

Commercieel medewerker Gabor Hendriks van BUMA zegt dat de tot 1 januari betaalde licentievergoedingen niet zullen worden terugbetaald, maar dat de licentie voor 2014 wel zal worden teruggedraaid. De radioportals gaan hiertegen waarschijnlijk juridische stappen ondernemen.

BUMA heeft het afschaffen van de insluitlicentie nog niet op haar eigen site aangekondigd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wil Bremers

Prachtig nieuws 🙂 Nu kun je tenminste weer zinvolle sites bouwen zonder dat je bang hoeft te zijn voor partijen die je dood willen procederen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond