Deel dit artikel
-

Internationale allianties tegen Uber vormen zich

Internationale taxi-apps zoeken aansluiting tot elkaar om op ieder continent een alliantie tegen de lobby en diepe zakken van Uber te vormen. Achter de schermen blijkt Rakuten de grootste tegenhanger van de Amerikaanse disruptor te zijn.

Rakuten investeert namelijk 120 miljoen dollar in het Spaanse Cabify, een lokaal populair variant op Uber. Met het nieuwe geld willen de Spanjaarden naar de Zuid-Amerikaanse markt maar, verrassend, ook meer aansluiting zoeken tot autofabrikanten. Nieuw verkochte auto’s hebben in de toekomst mogelijk standaard al autodeelopties ingebakken in de meegeleverde software.

De Japanse investeerder zit echter niet enkel in Cabify, maar nam afgelopen jaar ook strategische belangen in Lyft uit Amerika en Didi in China (profiel).

Chinesen die naar Amerika reizen kunnen sinds kort via hun Didi-app taxi’s van Lyft reserveren en voor Amerikanen in China geldt hetzelfde. Cabify zegt bij de bekendmaking van zijn nieuwe kapitaalinjectie dat het gaat integreren met Didi en Lyft. Wat ontbreekt bij deze drie partijen is Europees bereik voorbij Spanje.

Tegenover Uber begint zich in Europa toch een kleine lokale alliantie te vormen. Het Duitse Taxi.eu (Taxi Berlin) en Franse eCab (G7) voegden afgelopen maand hun gezamenlijke bereik samen. In honderd van Europa’s grootste steden bedienen ze samen nu miljoenen passagiers met honderdduizend taxi’s. Klanten van Taxi.eu kunnen in het domein van eCab, daar valt Amsterdam bijvoorbeeld onder, met de hun welbekende app gewoon ritjes boeken zoals ze normaal zouden doen.

Hoe effectief deze allianties tegen Uber zijn, zal de toekomst uitwijzen. De Amerikaanse ontwrichter van de taximarkt heeft nog miljarden dollars op de bank staan. Behalve geld heeft directeur Travis Kalanick ook tijd nodig om de Europese markt naar zich toe te trekken. In een interview met Het Financieele Dagblad geeft hij blijk van het besef dat hij daarvoor nog één kans heeft en vooral veel zal gaan lobbyen op de lokale markten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Nanno

cursus Nederlands misstaat niet “Chinesen”; “Europees bereik voorbij Spanje.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond