Deel dit artikel
-

Internetgiganten goed voor tweederde alle dataverkeer

De grote internetbedrijven als Facebook, Google en Microsoft zijn goed voor tweederde van al het internetverkeer, aldus telecomonderzoeksbureau Telegeography.

Niet meer dan een paar jaar geleden was dat rond de tien procent. De opkomst van nieuwe foto- en videodiensten heeft voor de enorme groei gezorgd, maar ook algemene clouddiensten als AWS en Azure.

Wired beschrijft hoe het voor de grote internetbedrijven rendabel wordt om eigen onderzeese datakabels van duizenden kilometers te trekken tussen Amerika en Europa. Google deed dat al vaker, vooral om Azië te ontsluiten met snellere lijnen.

Microsoft maakte eind vorige week bekend samen met Facebook een eigen kabel te trekken tussen Amerika en Europa. Die is grotendeels voor eigen gebruik, dus voor een privé internet (VPN). Hoe sneller online diensten bij de eindgebruiker zijn, hoe interessanter ze zijn voor gebruik. Of, omgekeerd, hoe minder aantrekkelijk alternatieven zijn.

De nieuw te leggen kabel heet MAREA, is 6.600 kilometer lang en heeft een capaciteit van 160 Tbps. Het technisch beheer van de kabel komt in handen van het Spaanse Telxius.

Foto: Herb Neufeld (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Interessante ontwikkeling. Toen internet jong was verlieten we TV als tijdverdrijf om zelf content te gaan maken en delen. Nu worden FB en Youtube de nieuwe mediatyconen, en gaan we opnieuw mass-consumen i.p.v. micro broadcasten. Aleen lijkt het niet zo doordat ieder zijn eigen kanaal ziet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond