Deel dit artikel
-

Intuïtieve designtools voor beter ontwerpproces

Industrieel ontwerper Robert E. Wendrich ontwikkelde zes jaar geleden uit onvrede met bestaande computerprogramma’s een eigen ontwerptool. Dit nieuwe ontwerpgereedschap is gebaseerd op de intuïtieve vermogens en zintuiglijke capaciteiten van gebruikers.

‘3D CAD-programma’s zijn gemaakt door programmeurs van hard- en software. Ze zouden ontwerpers moeten faciliteren in hun ontwerpproces, maar in de praktijk vormt digitale techniek eerder een belemmering voor de creativiteit’, aldus Wendrich, die woensdag promoveerde aan de Universiteit Twente .

Het eerste prototype was een soort werkbank met twee cameraogen, die momentopnames van het ontwerpproces verzamelen. De visualisatie, registratie en representatie van die verschillende ontwerpstadia in een tijdlijn bevorderen volgens Wendrich de intuïtie en verbeelding van de ontwerper.

Het prototype is doorontwikkeld tot een testversie. ProRail in Utrecht heeft hiermee proefgedraaid bij herinrichtingsprojecten voor treinstations, complexe ontwerpprocessen waarbij veel verschillende partijen betrokken zijn.

De hybride design tools zijn ook getest bij uitzendorganisatie Manpower. Daar maakten ze de loopbaanontwikkeling van werknemers zichtbaar en bleken ze een handig instrument voor carrièreplanning.  Daarnaast is met de ontwerpgereedschappen van Wendrich geëxperimenteerd in het publieke domein.

Zo is aan de Universiteit Twente een RST (Rawshaping Technology) Ideation Lab ontwikkeld, dat ontwerpgereedschappen integreert zoals visual thinking, synthese-tools en brainstormtools. Het lab wordt onder andere in het onderwijs gebruikt. Het Ideation Lab was dit jaar te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond