Deel dit artikel
-

Het Jaar van Microsoft

Het oude Microsoft nam in februari afscheid. Letterlijk: CEO Steve Ballmer vertrok met krokodillentranen, en in augustus stapte hij ook nog op als bestuurslid. Opvolger Satya Nadella, achter de schermen gecoached door Bill Gates, liet er geen gras over groeien: massaontslagen en een heel nieuwe koers voor het bedrijf, waarin het aloude vlaggenschip Windows niet langer heilig is.

Ballmer vertrok om zich te kunnen richten op door hem gekochte basketbalclub LA Clippers, die uitkomt in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Loyaal aan Microsoft besloot hij meteen tot een verbod van Apple producten onder de spelers en trainers.

Terwijl zijn opvolger Satya Nadella ongeveer het tegenovergestelde deed. Windows is niet langer heilig bij Microsoft. Nadella begon kort na zijn aantreden aan een opmerkelijke Alles Is Anders Show, waarin ongeveer alles op zijn kop wordt gezet. Microsoft wordt mobile first, cloud first, beloofde de nieuwe CEO.

De Windows Phone licenties werden gratis (afhankelijk van de schermgrootte), evenals de basisfuncties van Office op smartphones en tablets van Apple en Android, een rudimentaire versie van Windows 10 werd publiekelijk beschikbaar gesteld in wat het eerste co-creatie project van Microsoft lijkt te worden er werd meer technologie van buiten het Microsoft-universum geaccommodeerd, vooral in de cloud en er waren talrijke samenwerkingen met ogenschijnlijke concurrenten die voorheen onmogelijk leken.

Tegelijkertijd zette de nieuwe CEO het mes in de organisatie: niet minder dan 18.000 banen sneuvelden, vooral bij de oude Nokia organisatie, een slachting die tot grote woede in Finland leidde. Hobbyprojecten, zoals een tv studio voor XBox, werden geschrapt.

Aan de kwikzilverige snelheid waarmee al deze verschuivingen plaatsvonden, een tijdsbestek van luttele maanden, lag wel een nieuwe realiteit ten grondslag: het jaar begon met de sterkste krimp in de mondiale pc-markt ooit, grote spelers als Sony en Samsung trokken zich terug uit de pc- of laptopmarkt, het mondiale marktaandeel van Windows Phone raakte nog verder verwijderd van Android en Apple, en de greep op de inmiddels alweer afkoelende tabletmarkt heeft Microsoft nu al verloren.

En dan is de enige oplossing de cloud. Door in te zetten op mobiele producten en cloudsoftware wordt Microsoft minder afhankelijk van de krimpende pc-markt. Het tweesporenbeleid lijkt enerzijds in te zetten op de eigen producten (Office 365), anderzijds op het faciliteren van derden, een heel nieuwe rol voor het bedrijf. Maar ook deze strijd is nog lang niet gewonnen. Inmiddels is ook hier een titanenstrijd aan de gang. Google, Amazon en sinds kort IBM stomen op.

Het enige wat deze partijen niet hebben is de goede oude XBox, waarvan de verkopen weer flink aantikten. En die XBox blijft gewoon bij Microsoft, zo beloofde Nadella.

In een serie artikelen blikt Emerce tot aan 1 januari terug op 2014.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond