Deel dit artikel
-

Het Jaar van de mega-overnames

Het was een ronduit slecht jaar voor de beursgang van techbedrijven. De neergaande trend was in 2015 al ingezet, maar in het eerste kwartaal van 2016 was al duidelijk dat ook dit jaar maar weinig startups de stap naar de aandelenmarkten zouden zetten. De Brexit voegde nog een hoop onzekerheid toe. Toch werd 2016 allerminst een saai jaar. Zelden zijn zoveel tech- en mediabedrijven overgenomen.

De IPO-markt was niet best. Het aantal beursgangen stond op het niveau van 2009 met maar 13 tech IPO’s. Hekkensluiter was dan nog wel een internetbedrijf, de Duitse hotelsite Trivago. Het koersverloop van de meeste nieuwkomers was echter niet om over naar huis te schrijven. Het merendeel eindigde net boven de aanvangskoers, een derde eindigde lager, volgens bureau Renaissance. Grote namen zaten er niet tussen, of het zou het Nederlandse Takeaway moeten zijn. Volgend jaar moet het volgens experts beter worden met grote namen als Spotify en Snap Inc.

Maar het aantal (grote) overnames was afgelopen jaar nauwelijks te tellen: Oracle kocht NetSuite, SoftBank nam chipmaker ARM over, de printerdivisie van Samsung ging naar HP, Dell voltooide de overname van EMC (inclusief VMWare), Groupon nam zijn rivaal LivingSocial over. En een dezer dagen bereikte Sky, eigenaar van Sky News, met 21st Century Fox overeenstemming over een overname.

Zeer opvallend was de overname van online retailer Jet.com door warenhuis Wal-Mart. Die betaalde 3,3 miljard dollar voor de online retailer om te kunnen concurreren met Amazon. Oprichter Marc Lore kreeg meteen de leiding over alle e-commerce activiteiten van Wal-Mart.

Definitief verleden tijd: het slimme horloge Pebble. Voor ‘slechts’ 40 miljoen dollar overgenomen door Fitbit, en die wilde niet eens de handelsnaam. Nieuwe reeds aangekondigde producten werden geschrapt.

De grootste overname in de techindustrie dit jaar kwam op naam van Microsoft, dat in juni 26,2 miljard dollar bood voor het sociale netwerk LinkedIn. Niet iedereen was daar blij mee. Ook Salesforce had op het bedrijf geboden, maar viste achter het net. Het duurde niet lang voordat Salesforce een klacht deponeerde bij de Europese Commissie: die kwam er op neer dat Microsoft te veel zeggenschap kreeg over persoonsdata en rivalen als Salesforce bij de deur kon tegenhouden. De EU ging pas akkoord toen Microsoft met harde toezeggingen kwam.

LinkedIn was echter niet de grootste overname in 2016. Die eer ging naar Bayer. Het farmabedrijf betaalde 55 miljard dollar voor Monsanto.

Twee overnamepogingen strandden voortijdig. Telecombedrijf wilde dit jaar Yahoo overnemen, als niet onlogische aanvulling op internetbedrijf AOL, maar er kwam een kink in de kabel. Nadat Yahoo twee enorme datalekken opbiechtte, wilde Verizon opnieuw onderhandelen over de prijs die het voor Yahoo had willen betalen. Beleggers vrezen dat de overname helemaal niet meer doorgaat.

Van Google tot Salesforce, allerlei belangstellenden schoven dit najaar bij Twitter aan tafel om te onderhandelen over een miljardendeal. Maar die kwam er niet meer. Zorgen over onbeschaafd gedrag waren voor Disney in elk geval de aanleiding om van de onderhandelingstafel weg te lopen. De gevolgen bleven niet uit: Twitter haalde de bezem door het bedrijf en sloot onder meer de kantoren in de Benelux.

Opvallende afwezige op de overnamemarkt: Facebook. Ook Google beperkte zich dit jaar tot de overname van wat kleinere spelers, waaronder Avanto, een specialist in videostreaming.

Nederland deed dit jaar ook mee. Zeer spannend werd de overnamestrijd rond vacaturesite Monster Worldwide door Randstad. Krantenconcern MediaNews Group Inc, voor 11,6 procent eigenaar van Monster Worldwide, vond het bod van 3,40 dollar per aandeel onvoldoende en adviseerde aandeelhouders om hun belang niet te verkopen. Daaraan werd uiteindelijk toch geen gehoor gegeven.

In de Nederlandse bureauwereld veranderde ook het nodige. Achtung! werd begin dit jaar toch eindelijk ingelijfd door Dentsu Aegis Network Netherlands. Het Nederlandse eFocus kwam in handen van het internationaal werkende netwerk Valtech, dat genoteerd is aan de beurs in Parijs. Tamelijk verrassend was enkele weken geleden de overname van Mirabeau door het Amerikaanse Cognizant. Het Nederlandse bureau komt te vallen onder het bedrijfsonderdeel Digital Business.

Derde deel uit een serie over de belangrijkste (online) gebeurtenissen van 2016.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond