Deel dit artikel
-

Joost Bruggeman (Siilo): ‘We gaan verandering in de markt forceren’

Patiëntgerelateerde informatie uitwisselen via WhatsApp is verre van handig. Toch gebeurt het op grote schaal. Chirurg Joost Bruggeman wil daar met chatapp Siilo verandering in brengen. De Nederlandse markt bijt het spits af.

Ook artsen en chirurgen appen graag, en in toenemende mate wisselen ze ook medische gegevens uit, vooral via WhatsApp. Een fotootje of labuitslagen versturen via een app gaat nu eenmaal razendsnel. Artsenorganisatie KNMG vond dat niet verstandig, zeker niet omdat de berichtendienst nog geen standaard encryptie bood.

Hoewel de toepassing intussen een stuk veiliger is geworden, is hij nog altijd niet ideaal voor de medische wereld, ontdekte ook Bruggeman tijdens zijn werk. “Ik kom uit de plastische chirurgie en dan wissel je veel foto’s uit met collega’s elders in het land. Die foto’s belanden dan gewoon tussen de vakantiekiekjes van je kinderen. Terwijl wij als artsen juist zorgvuldig moeten omgaan met patiëntengegevens.”

EPD
Via mede-oprichter, en al jaren bevriende relatie, Arvind Rao kwam Bruggeman in contact met de mannen achter eBuddy, Jan-Joost Rueb en Onno Bakker. Zij hadden al de nodige ervaring met de ontwikkeling van chatapps en gingen samen in 2015 met Bruggeman aan de slag.

Siilo werkt eigenlijk net zo als WhatsApp. De foto’s komen niet op een centrale server te staan, maar op een afgeschermde plek op de eigen telefoon. Na dertig dagen wordt de informatie automatisch gewist. Wel zijn vergeleken met WhatsApp enkele extra mogelijkheden toegevoegd, zoals fotobewerking. “Soms wil je informatie delen, maar wil je de identiteit van de patiënt niet prijsgeven”, verklaart Bruggeman. Ook kunnen gebruikers bestanden van de desktop importeren en moet in de toekomst een koppeling met een elektronisch patiëntendossier (EPD) mogelijk worden. Wat een hele uitdaging is, aangezien het vaak om sterk verouderde software gaat waar de app dan mee samen moet werken.

Fortuin
Opvallend is dat er nog geen vergelijkbare app is, ook niet internationaal. Een enkeling kwam uit bij Wickr, die berichten automatisch verwijdert nadat ze zijn gelezen. Deze app bleek echter vooral populair onder drugskoeriers, dus daar wil je als arts niet op gezien worden. Inmiddels is Siilo ontdekt door zeker vijfduizend artsen en chirurgen, die in elk geval de zekerheid hebben dat ze veilig appen. De toepassing is namelijk alleen te openen met een vingerafdruk of vijfcijferige pincode.

Bruggemans app is nu nog gratis, maar vanaf volgend jaar moet er betaald worden. Met een (medische) adviesraad wordt binnenkort de prijs vastgesteld. “Dan moet je denken aan een paar tientjes. Veel medische software kost een fortuin. Die kant willen wij niet op, want dan kun je geen verandering in een markt forceren.”

Via mond-tot-mondreclame wint de app ook in het buitenland gestaag terrein. Bruggeman wil zich echter eerst op de Nederlandse markt richten. Focus is belangrijk, zegt de oud-chirurg, die zelfs zijn baan opgaf om zich te concentreren op zijn nieuwe bedrijf. “Er is nog zoveel in de medische wereld dat ik zou willen aanpakken, maar je moet geen honderden dingen tegelijk willen doen.”

* Dit artikel verscheen eerder in het septembernummer van Emerce magazine (#151).

Foto: Vincent Boon (in opdracht  van Emerce)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond