Deel dit artikel
-

Kijkcijferexpert René van Dammen overleden

Kijkcijferexpert René van Dammen is gisteravond onverwacht op 63-jarige leeftijd overleden. Hij analyseerde decennialang de kijkcijfers voor de publieke omroep, tv-makers en programmaredacties.

‘Met zijn FC Groningen-sjaal en zijn eeuwige petje wist hij collega’s en programmamakers op zijn eigen authentieke en charmante manier te inspireren om het beste uit programma’s te halen. Met zijn directe, kritische en tegelijkertijd humoristische stijl wist hij altijd te prikkelen. De publieke omroep gaat een markante persoonlijkheid missen,’ laat NPO-voorzitter Shula Rijxman weten.

Van Dammen onderzocht het kijkgedrag met behulp van het computerprogramma ViewTime, dat feilloos het afhaken van kijkers visualiseert. Als een dip in de kijkdichtheid niet uit de samenhang kon worden verklaard (de start van een voetbalwedstrijd op het andere net bijvoorbeeld) zoomde Van Dammen in op beeldfragmenten die konden verklaren waarom honderdduizend kijkers zapten naar een andere zender. Te donkere beelden, langdradige muzikale intermezzo’s, een verkeerde opmerking of te veel specialisten achter elkaar kunnen programma’s algauw duizenden kijkers kosten.

Een belangrijk moment voor het kijkcijfer is de introductie in 1987 van de digitale kijkmeter. Voor het eerst konden de omroepen al de volgende dag over de cijfers beschikken. ‘De analisten van de omroepen wilden de cijfers aanvankelijk intern kunnen beoordelen,’ vertelde Van Dammen van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek enkele jaren terug. ‘Na de komst van de commerciële omroepen werden kijkcijfers veel meer onderdeel van de strategie. Vanaf dat moment wilde de STER dat we schattingen van kijkcijfers zouden maken, zodat ze adverteerders een bepaalde kijkdichtheid konden garanderen.’

Fotocredits: Anko Stoffels

Deel dit bericht

1 Reactie

ferdinandes

RIP

Mbt kijkcijfers: Ik vind het vreemd dat we nog steeds vertrouwen op de paar mensen die zo’n kastje thuis hebben staan. Met de invoering van digitale tv kunnen de beeldpatronen veel beter in beeld worden gebracht. Deze data kan prima worden geanonimiseerd. Sommige tv’s beschikken over een camera die gebruikt zou kunnen worden om ook heatmaps te maken over wat er wel of niet gezien wordt, maar daar zijn wel goede afspraken en beveiligingen voor nodig om te zorgen dat de privacy in stand blijft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond