Deel dit artikel
-

KPN schrijft als eerste operator UMTS-licenties af

Update KPN heeft als eerste Nederlandse operator besloten tot een afwaardering van zijn kostbare UMTS-licenties. Het bedrijf boekt ongeveer negen miljard euro af op zijn buitenlandse mobiele activa, wat leidde tot een nettoverlies van 9,3 miljard euro in het tweede kwartaal, zo blijkt uit de presentatie van de halfjaarcijfers.

Zonder die bijzondere posten komt KPN in het eerste halfjaar uit op een nettoverlies van 304 miljoen euro, zestig procent minder dan in dezelfde periode van 2001. Het operationeel resultaat steeg naar ruim twee miljard euro, achttien procent meer dan in het eerste halfjaar van 2001. De omzet in de eerste helft van dit jaar daalde echter twee procent naar ruim 6 miljard euro.

De nettoschuldenlast werd dit kwartaal verder teruggebracht van 15,4 naar vijftien miljard euro. Het concern reduceerde dit jaar het aantal arbeidsplaatsen van 29.377 naar 23.071. KPN noemt de resultaten "boven verwachting". De resultaten zijn echter slechter dan analisten hadden voorzien. Die hadden namelijk geen rekening gehouden met een dergelijke afschrijving. Maar KPN's pogingen zijn balans gezonder te maken, worden door de markt gewaardeerd. Het aandeel KPN steeg dinsdagmiddag 6,3 procent naar 5,04 euro .

KPN heeft besloten "de waarde van onze mobiele activa nogmaals op kritische en realistische wijze te bekijken in het licht van de huidige economische situatie", aldus CEO Ad Scheepbouwer in een toelichting op de cijfers . Hij wil "een van de belangrijkste issues in de industrie", het afwaarderen van de UMTS-licenties, "niet uit de weg gaan". KPN is de eerste Nederlandse operator die dit doet, vorige maand gingen onder meer het Finse Sonera en het Spaanse Telefonica het telecombedrijf voor.

Het bedrijf schrijft ongeveer negen miljard euro af op zijn buitenlandse mobiele activa. Dit omvat vooral een afschrijving op de UMTS-licenties en goodwill met betrekking tot het Duitse E-Plus en BASE in België. Bovendien wordt de vijftien procent-deelname van KPN in het Britse Hutchinson 3G voor 1,2 miljard euro afgeschreven en daarmee "niet langer als een strategische deelneming beschouwd", aldus KPN in een toelichting. Tenslotte hadden het faillisement van KPNQwest en het daarmee verband houdende afwaarderen van KPN België een negatief effect van 154 miljoen euro.

KPN Mobile zag het aantal klanten (vooral bij E-Plus) in het tweede kwartaal van 2002 dalen met 175.000 ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dit werd volgens het concern veroorzaakt door een marketingstrategie die focust op vaste abonnes en niet op klanten met een pre-paid kaart. De omzet van KPN Mobile groeide dit kwartaal tien procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar naar 1,1 miljard euro. Ook steeg de gemiddelde maandelijks opbrengst per klant in Nederland en Duitsland in het tweede kwartaal van 2002 ten opzichte van dezelfde periode in 2001. In België was er sprake van een daling. Zoals vorige week al gemeld steeg het aantal i-Mode-klanten in Nederland en Duitsland tot ruim 100.000.

Het internetverkeer groeide dit kwartaal met 3,7 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2002. Het aantal betalende internetklanten nam toe van 0,8 miljoen een jaar geleden naar 1,5 miljoen aan het einde van het tweede kwartaal van 2002. De omzet van vaste net-diensten kwam in het tweede kwartaal van 2002 uit op 1,67 miljard euro, iets hoger dan de 1,66 miljard euro in de drie maanden ervoor.

"We hebben de verwachtingen voor het gehele jaar wederom naar boven kunnen bijstellen", zo meldt CEO Scheepbouwer. KPN verwacht voor heel 2002 een "enkelcijferige" omzetstijging en een toename van het operationeel resultaat van meer dan twaalf procent.

Deel dit bericht

3 Reacties

Vincent Everts

Experts in cijfers. Weet iemand het antwoord op deze vraag: Ik vraag me af hoe KPN het voor elkaar gekregen heeft om van 21,9 miljard schuld in Q3 2001 naar 15,7 miljard schuld in Q1 2002 te gaan. Hebben ze iets verkocht en via de emissie geld opgehaald? Verder: wat is het verschil tussen de net debt (deze 15 miljard) en de bruto debt die van 25,5 naar 19,2 is gegaan (in het laatste q2 kwartaal). Overall ziet het beeld er weer beter uit. Ze hebben minder investeringen gedaan (500 miljoen minder), minder mensen in dienst (niet echt een grote daling vergeleken wat je hoorde in de organisatie) , grotere omzetten in de core en minder prepaid abbonementen (9 euro per kwartaal omzet, wat is dat toch een verschrikkelijke money looser dat prepaid). Totaal een positieve cashflow van 1 miljard in het eerste half jaar. Ik merkte wel intern bij KPN dat overal op alle uitgaven wordt gelet. Da's natuurlijk niet slechts maar een bedrijf wat op 12 miljard jaar omzet 4 miljard ebida heeft is natuurlijk een money machine. Jammer dat al die Duitse avonturen nu de reden zijn dat het Nederlandse bedrijf zo moet bloeden. Eens kijken of de analisten dit waarderen. Vanmiddag is een life uitzending van deze {briefing; http://www.kpn-corporate.com/nl/ir/index.php?id=3.07&taal=nl }.

Johan Notenboom

Is het niet zo dat als (als…als…) KPN geen kostbare UMTS licenties moest afschrijven, het gewoon een kerngezond bedrijf is? Zou het kunnen dat KPN over 2 jaar weer het bedrijf is dat het was voor de aanschaf van de UMTS licentie? En hoe zit het eigenlijk met de andere Telecom bedrijven?

Hans van Baren

Wie heeft ook alweer het geld opgestreken waarmee deze licenties werden betaald? Marge 100%. Ik hoor daar niets van!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond