Deel dit artikel
-

Kunstenaar organiseert virtueel festival via smartphone

Later dit jaar komt er een groot virtueel festival in Amsterdam-Noord, dat alleen via augmented reality te volgen zal zijn. Dat vertelde kunstenaar Sander Veenhof gisteren op het Cross Media Cafe Uit het Lab in Hilversum. “Het mooie is, ik hoef er met niemand afspraken over te maken.”

Veenhof houdt zich al enige tijd bezig met augmented reality, waarbij virtuele objecten via de cameralens van de mobiele telefoon aan de fysieke wereld worden toegevoegd. Met mobiele locatiegebaseerde toepassingen kunnen we onze fysieke ruimte op alternatieve manieren benutten, stelt Veenhof. Nu de smartphone een massamedium aan het worden is, waarmee publiek buiten op straat toegang heeft tot geografisch gekoppelde internetcontent, ontstaat er een onzichtbare parallelle wereld. Veenhof laat bijvoorbeeld haaien verschijnen in het IJ, en als je de camera richt op twee mensen die op straat met elkaar praten, verschijnen daarboven tekstballonnen.

Veenhof heeft zowel in het MoMA in New York als op de Venice Biennale onaangekondigd projecten tentoongesteld. Hij plaatst virtueel extra kunstwerken in musea. Fysieke grenzen en beperkingen zijn niet meer van toepassing in een realiteit die voor een deel bestaat uit de materiële wereld.

Veenhof studeerde ooit computerwetenschappen aan de VU, waarna hij de Rietveld Academie deed. Hij heeft een haat-liefdeverhouding met computers, zegt hij. “Het is fantastisch dat tegenwoordig eigenlijk niets meer onmogelijk is. Zeker nu de digitale realiteit steeds meer verweven raakt met de fysieke wereld, kun je de ruimte om je heen al programmerend naar je hand zetten. Maar een geploeter blijft het.”

Hij moest gisteren toegeven dat de virtuele wereld steeds voller wordt en kunstenaars hun eigen territorium aan het opeisen zijn. “Daar doe ik zelf hard aan mee.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Sander

Het virtuele festival heeft inmiddels een website. Zelfs de domeinnaam is een geval van “zo niet, dan toch”.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond