Deel dit artikel
-

Ingrepen bij Microsoft hebben effect

De recente ingrepen bij Microsoft lijkt effect te hebben gesorteerd. Het softwarebedrijf rapporteerde zojuist een winst van 5,84 miljard dollar op een omzet van 23,2 miljard in het afgelopen kwartaal, beter dan verwacht.

De consumentendivisie zag in het eerste kwartaal van het boekjaar 2015 een omzetgroei van 47 procent naar 10,96 miljard dollar. Vooral cloud lijkt een belangrijke pijler te worden: Office 365 Home and Personal heeft inmiddels 7 miljoen klanten.

Ook hardware droeg bij aan de resultaten. Microsoft verkocht 9,3 miljoen Lumia smartphones, met name in Europa. Dat bracht 12,6 miljard dollar op. Microsoft verkocht 2,4 miljoen exemplaren van zijn Xbox, een groei van 102 procent. Ook de Surface-tablets waren nog altijd goed voor 400 miljoen dollar, grotendeels dankzij de eind juni gelanceerde Surface Pro 3.

De zakelijke markt groeide 10 procent. Ook hier gaan steeds meer klanten over op Office 365, maar ook Azure en Dynamics CRM (klantrelatiesoftware) deden het goed. Microsoft verkocht tien procent meer Windows licenties aan bedrijven onder invloed van een herstellende pc-markt.

Uit de toelichting van CEO Satya Nadella blijkt echter dat licenties in het algemeen onder druk staan. Microsoft verkocht minder Windows licenties aan pc-fabrikanten. maar ook uit Windows Phone komen minder inkomsten.

Tot slot blijken ook de advertentie-inkomsten uit search nog altijd te groeien, met 23 procent. Het marktaandeel van zoekmotor Bing in de VS bedraagt nu 19,4 procent.

Microsoft is bezig met een forse herstructurering. Het bedrijf heeft in juli en september duizenden banen geschrapt, met name bij de voormalige divisie van Nokia. Deze ingrepen brachten wel een kostenpost van ruim 1,1 miljard dollar met zich mee, waardoor de nettowinst vergeleken met vorig jaar 13,4 procent lager uitviel.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond