Deel dit artikel
-

Legale downloadsites herkenbaar aan nieuw beeldmerk

Legale sites waar je tegen betaling muziek kan downloaden krijgen een eigen beeldmerk: de 'true fan file'. Het logo is onderdeel van een nieuwe campagne van de Nederlandse muziekindustrie ter promotie van betaald downloaden. Aan de campagne, die vandaag (1 mei) van start gaat, werken bekende Nederlandse artiesten mee.

Op dit moment zijn er in Nederland zo'n twintig legale downloadwinkels met een gezamenlijk aanbod van meer dan 2 miljoen verschillende nummers. Het True Fan File-logo moet mensen helpen die gebruik willen maken van het legale muziekaanbod op internet. "Websites die dit beeldmerk voeren zijn niet alleen geautoriseerd om muziek aan te bieden, maar bieden ook zekerheid en veiligheid. Bovendien krijgen de makers van de muziek eerlijk betaald voor hun werk," stelt de NVPI, de branchevereniging van de Nederlandse platen- en filmindustrie.

De promotiecampagne gaat maandag van start met de opening van de site van True Fan File.  Voor de campagne bedanken Guus Meeuwis, Trijntje Oosterhuis en Lange Frans en Baas B., de betalende downloadfans op foto's waarbij zij de naam van een fan op een sjaaltje in de lucht houden. De slogan luidt: 'Betaald downloaden, dat schept een band'. Aan de campagne werken alle Nederlandse platenmaatschappijen en downloadplatforms als Planet Music Stream, Tiscali, Radio 538, FreeRecordshop.nl en Download.nl mee.

Na jaren van voornamelijk negatieve reacties op de ontwikkelingen op internet, probeert de muziekindustrie nu een constructievere boodschap te verspreiden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de campagne tegen het downloaden van games, Ban Illegale Games & Software (B.I.G.), ligt de nadruk in de True Fan File-actie op de voordelen van betaald downloaden. "Veel mensen aarzelen als het gaat om het downloaden van muziek. Steeds vaker duiken berichten op over virussen en privacyrisico's die eraan verbonden zouden zijn. Die verhalen slaan echter alleen op het illegale aanbod," aldus de NVPI.

De B.I.G.-campagne kreeg twee weken geleden nog van jongerene-zine Spunk een ludieke prijs voor de 'meest tenenkrommende jongerencampagne van het afgelopen jaar', de Blauwe Plank (). Woordvoerder Wouter Rutten ontkent tegen Emerce dat de BIG-campagne de plank missloeg. "De campagne was wel heel effectief. Vooral de slechts korte inzet van Peter R. de Vries in tv-commercials heeft voor een enorme bekendheid gezorgd."

Deel dit bericht

4 Reacties

SMALL

Is het niet zo dat downloaden in Nederland zowiezo legaal is? Dus iedere site waar je muziek kunt downloaden is voor de downloader legaal. (Dat uploaden illegaal is is voor de downloader niet van belang en dus dit beeldmerk ook niet.)

Do

Zolang ik nog steeds barbies en bruin gekleurde Ken's met gouden kettingen op MTV en TMF zie die in Aston Martins en Ferrari's door de butler hun Cristal Champagne laten ophalen terwijl hun hondjes een massage en een knipbeurt krijgen bij de plaatselijke spa…. Blijf ik lekker 180Gb per maand downloaden. Muziek blijft altijd bestaan, of het nou betaald is of niet. Er zijn zat mensen die uit passie muziek maken. Geld moet niet belangrijk zijn. Zo ik heb gezegd.

wiebe

wat een sukkels zeg, net of er mensen meer muziek gaan kopen als er een dom logo op die site staat, trouwens downloaden is legaal ook illegale software, muziek, films. Leve het illegale circuit!!!! 

Chiel

@Do, En juist die mensen die uit passie muziek maken lijden onder het niet betaald downloaden van muziek, niet het miljoenen verdienende topje van de ijsberg. Maar of dat ooit door die plaat voor je kop zal doordringen vraag ik me af… Geld moet niet belangrijk zijn? Jij gaat ook tegen onkostenveroeding werken? Of betaal je maandelijks contributie aan je baas? Moet een artiest niet eten, wonen, repetitieruimtes betalen, touren (denk je dat kleine bands verdienen aan touren? think again), kleren dragen en verjaardagskado's kopen voor familie?  Als jij een programma als MTV Cribs A) serieus neemt, en B) representatief acht voor de gemiddelde muzikant, ben je niet al te slim… of praat je gewoon je eigen gedrag graag goed. Prima hoor, wat jij wilt. Download jij lekker 180Gb muziek per maand! vet stoer! kan dr iemand overheen? maken we dr een coolheidswedstrijd van…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond