Deel dit artikel
-

Leuvense videozoekmachine herkent context

Onderzoekers van iMinds-KU Leuven hebben een nieuw soort zoekmachine voor digitale videoarchieven ontwikkeld. AXES kan personen en voorwerpen in een video herkennen en de gebruikers naar het juiste fragment leiden. Bovendien is de zoekmachine volledig zelflerend.

Het systeem kan gebouwen, locaties, gezichten, voorwerpen en gebeurtenissen in videomateriaal automatisch herkennen. Daarnaast heeft men spraakherkenningstechnologie geïntegreerd, waardoor gebruikers ook kunnen zoeken op basis van gesproken woorden in de videofragmenten.

Die werkwijze verschilt volgens iMinds in hoge mate van die van bestaande zoekmachines. Momenteel moet videomateriaal vooraf worden getagd voordat het doorzoekbaar wordt. Nadat de zoekresultaten worden weergegeven, is er opnieuw een handmatige ingreep nodig om de geselecteerde video’s door te spoelen en het juiste fragment te vinden.

AXES is bestemd voor mediaprofessionals, journalisten, onderzoekers en consumenten. Voor elk van die gebruikersgroepen is een interface ontwikkeld die specifiek op hun vereisten is afgestemd. Het zelflerende vermogen van het systeem speelt daarbij een sleutelrol, zeggen de onderzoekers. Wanneer gebruikers een zoekactie zoals ‘bril met hoornen montuur’ invoeren, raadpleegt de tool het internet om na te gaan wat er bedoeld wordt.

Het AXES-consortium stelt de technologie grotendeels beschikbaar als opensourcesoftware.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond