Deel dit artikel
-

Marineterrein Kattenburg moet Startupdelta worden

Het historische marineterrein op Kattenburg, een eiland van ongeveer 14 hectare aan het Oosterdok in Amsterdam, moet het Silicon Allee of Silicon Roundabout van Nederland worden. Die ambities koestert Neelie Kroes, die als (onbezoldigde) ‘Special Envoy’ de komende anderhalf jaar Nederland op de kaart wil zetten als de Europese vestigingsplaats voor startups.

De gemeente Amsterdam had al langer plannen om startups te vestigen op het marineterrein dat straks de naam Wharf zal krijgen. De herontwikkeling van het terrein door het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam vindt plaats in opdracht van het ministerie van Defensie, dat het gebied tot 2018 gefaseerd verlaat. Daarna ontstaat ruimte voor een gevarieerd aanbod van woningbouw, werk en ontspanning.

Kroes, die in januari begint en ook haar kantoor betrekt op het marineterrein, benadrukte dat ook het High Tech Campus in Eindhoven, Kennispark Twente en Delft bij de vestigingsplannen worden betrokken. De organisatie heeft al een website, die in januari live gaat. De domeinnaam blijkt in handen van Ruben Nieuwenhuis van DutchBasecamp die het zal overdragen aan het Ministerie van EZ. Het Twitter account is al wel live.

De Amsterdamse Startupdelta zal er niet meteen komen. Vanaf januari wordt het marineterrein op het eiland Kattenburg langzaam maar zeker opengesteld. In de eerste helft van 2016 doet het dienst als vergaderlocatie, wanneer Nederland voorzitter is van de EU.

In gebouwen op het terrein komt ongeveer zeventigduizend vierkante meter beschikbaar. Drie thema’s stonden al centraal: maritieme kracht, waterpark en innovatielab. Die worden verder ontwikkeld onder leiding van Liesbeth Jansen, die eerder verantwoordelijk was voor het Westergasfabrieksterrein.

Amsterdam en Nederland zullen flink moeten knokken om buitenlandse startups aan te trekken. De Europese concurrentie is stevig: Silicon Allee (Berlijn) verwacht 100.000 banen te creëren tegen 2020. In Berlijn werd afgelopen zomer The Factory in gebruik genomen, een voormalige brouwerij vanwaar nu al bedrijven als Zendesk, Soundcloud en 6Wunderkinder opereren. Daar gaart ook het programma Google for Entrepreneurs van start.

Berlijn is de snelst groeiende startup-stad van Europa, die gezamenlijk al tien miljard dollar hebben opgehaald, en dat is te merken aan de snel stijgende huurprijzen.

Berlijn ontbeert echter nog wel de financiele infrastructuur van Silicon Roundabout, het cluster van 800 bedrijven dat kan profiteren van de nabijheid van de Londense City. Silicon Roundabout is vooral gesitueerd aan Old Street Roundabout, waar Google in 2012 een groot kantoor in gebruik nam.

Deel dit bericht

3 Reacties

Paul Haarman

Prima idee, start-ups genereren ook spin-offs naar bestaande bedrijven. Maar het belangrijkste in dit plan vind ik toch dat ook Eindhoven, Twente en Delft worden meegenomen. Nederland is compact genoeg om te werken met regionale centra die elkaar kunnen kruisbestuiven. Laten wij het eens anders doen dan die andere centra die zich in 1 gebied concentreren. Nog 1 kanttekening: Succesvolle start-ups hoeven niet altijd vanuit de High Tech hoek te komen, in die zin zou een samenwerking met de regio Rotterdam of Maastricht ook welkom zijn in plaats van de over-emphasis rondom gebieden met een Technische Universiteit.

Nils Rooijmans

Goed nieuws!

Ik hoop dat Nederland hiermee naast de broedplaatsen voor startups die funding hebben/zoeken ook een broedplaats krijgt voor de self-funded startups.

Jorn Eiting

Ik word zo langzaamaan een beetje moe van het Silicon Valley kopieergedrag. Men denkt vanuit diverse initiatieven en overheidsinstanties altijd iets dergelijks te kunnen starten. Dit heeft nergens in de wereld nog echt gewerkt. De reden: het wordt te veel geregisseerd en gereguleerd. Terwijl juist de voorwaarde is dat je dereguleert! Vrijheid geven aan creatie, door ontlasting van regels en rekening moeten houden met. Verdere noodzaak is de bright mind en de juiste mentaliteit.

De gemene deler van Silicon Valley is namelijk een mentaliteit van de mens die daar woont of graag wil wonen. Niet een vooropgesteld plan met regelingen en potjes overheidsgeld.

De echte Silicon Valley persoon is iemand met drive, die graag wil leren van een ander en is zeer bereid om te delen. Topsporters op het gebied van technologie en ondernemersgeest. Ze gaan dus voor de 1e plaats en willen leren van de nummer 1. En voorwaarde voor succes is dat de nummer 1 ook bereidt is om te delen in zijn/haar kennis en (prijzen)geld. Het is dus een spel, waarbij je leert van de winnaars. En het ecosysteem blijft in stand doordat de nummer 1 niet 50% van zijn geld meteen weer hoeft af te dragen aan de gemene deler (belastingdienst), maar dat kan geven/investeren in de winnaars van de toekomst op zijn/haar eigen voorwaarden.

@Paul Haarman: het is dus zeer belangrijk dat Eindhoven, Twente en Delft worden meegenomen. Niet als eilandjes, maar omdat we als geheel beter willen worden. Zoals ‘Team Silicon Valley’ op dit moment wereldkampioen is, moeten wij als ‘Team Holland’ wereldkampioen willen worden. De afstand tussen Amsterdam en Delft (44mins per auto) is kleiner dan San Francisco en Cupertino (58mins per auto).

We moeten dus groter denken en gebruik maken van onze goede logistieke en handelskracht.

Dus weg met al die refererende namen aan Silicon Valley, maar onderscheid maken vanuit eigen kracht met de instelling van de mens die nu in Silicon Valley werkt, maar een hart voor Team Europa/Holland heeft. En die zijn er genoeg!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond