Deel dit artikel
-

Microsoft stopt met consumenten smartphones

Het is nu officieel: Microsoft stopt met het maken van consumenten smartphones. Nog eens 1850 banen die verband hielden met de ontwikkeling van Lumia telefoons worden geschrapt.

Microsoft maakte een dezer dagen de verkoop van de feature phone divisie bekend (niet-smartphones), die naar Foxconn gaat. Het bedrijf wil zich concentreren op zakelijke smartphones, met beveiliging.

Vorig jaar schreef Microsoft al 7,6 miljard dollar af op de smartphonetak. Dat ging samen met het ontslag van 7800 banen.

Het marktaandeel van Windows smartphones is tot onder het procentpunt gezakt, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Gartner.

Niet meer dan 0,7 procent van de verkochte smartphones gedurende het afgelopen kwartaal was voorzien van Windows als besturingssysteem. Een jaar eerder bedroeg het marktaandeel nog 2,5 procent.

De cijfers laten ook zien dat veruit het grootste deel van de smartphones Lumia toestellen van Microsoft betreft.

Deel dit bericht

4 Reacties

bert

Ten onrechte wordt dit bericht overal gelezen als Windows 10 als mobiel OS heeft gefaald. Werkelijke reden: Microsoft is de eerste die toegeeft: aan telefoons is helemaal niks te verdienen. Apple doet het nog aardig, maar ook daar zie je de eerste scheurtjes in het verdienmodel. Feit dat de 5S/ iPhone SE bestaan, twee telefoons die vooral goedkoper zijn, betekent dat Apple ook ziet dat de marges onhoudbaar zijn. En dit geld niet alleen voor telefoons: de hele computerhardwareindustrie gaat binnenkort op zijn gat. We zijn er gewoon klaar mee, en een paar tientjes volstaat ook (Raspberry Pi!). Advies: ASML aandelen dumpen! Er wordt geprobeerd nog wat te rekken met VR, maar dit slaat niet aan. Het World Wide Web ligt op zijn gat (HTM5/responsive crisis die erger is dan de IE 6 ellende van jaren geleden, adblock fist-fights), Facebook stapt in het gat en Google zakt naar de bodem de komende jaren (FB zit op het gouden e-marketing ei, google weet niks van zijn gebruikers). Wat blijft is het communicatiegereedschap en het netwerken. FB zit voorlopig goed. En professioneel gereedschap voor professionals blijft nodig, maar vooral als vervangingsmarkt. Groei zit daar niet in. Analoog aan de accuboormachines, die zijn na een paar jaar op, ze worden tikje sterker, maar spannend is het niet meer. Knap dat de Adobe’s en Autodesken er een abbonementsmodel hebben weten uit te slepen, inhoudelijk stelt hun innovatie niks voor.

ferdinandes

Sjonge Bert, dat is nog een verhaal. Zitten een hoop gedeeltelijke waarheden in, maar wat mij betreft wel wat te ver doorgeredeneerd

Jan

Eens dat Bert een beetje doorslaat. We bevinden ons midden in een transitie die in hoge mate IT-gedreven is. Robotisering, blockchain technologie, Artificial intelligence, Deep Learing, etc. gaan veel in ons leven veranderen. Bijvoorbeeld in de zorg waar je straks via een smartwatch of een halsketting 24X7 wordt gemonitored vanuit gespecialiseerde centra tegen veel lagere kosten dan nu. Robots die standaard taken overnemen en ons leven in verschillende opzichten veraangenamen of makkelijker maken. Voortschrijdende technologie biedt meer functionaliteit voor minder geld. De behoefte bij consumenten om van nieuwe functionaliteiten gebruik te maken zal blijven bestaan. Werknemers zullen opnieuw geschoold en bijgeschoold moeten worden, want de functies wijzigen met de mogelijkheden van de IT.

ASTROnout

Ik zeg het je straks hebben ze geen
Mens meer nodig met al die slimme systemen. En dan zitten wij de normale jan met de pet werkeloos thuis.
Want ja wie heeft er nog taxi chaffeurs nodig als de auto’s zelf rijden?
En boekhouders als een programma de
belastingaangiften volledig automatisch
invult?
Nu hebben ze ons nog nodig………….
Straks niet meer…………
En een pensioentje trekken?
Ho maar dat heeft ons flutkabinet dan allang in zijn totaliteit wegbezuinigd.
We hebben met die “machine learning” en “IOT” de verboden appel uit het paradijs geplukt en zullen daarvoor moeten boeten als normale man(google niet)
Over 30 jaar lopen we dan met een peniskoker in de veluwe te zoeken naar wild………………….
Bedank die geweldige techbedrijven daar maar voor….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond