Deel dit artikel
-

Marktplaats voor afgedankte muziekdownloads opent in Europa

In de loop van dit kwartaal opent ReDigi zijn deuren op de Europese markt. Consumenten kunnen daar hun gekochte downloadsliedjes verkopen, waarna ReDigi ze doorverkoopt. De stap naar Europa opent een volgende juridische strijdveld, smulvoer voor advocaten.

Met een paar ton aan durfkapitaal van technologieadvocaten en wat slimmeriken van topuniversiteit MIT zet ReDigi de Amerikaanse muziekwereld momenteel op zijn kop. Directeur John Ossenmacher maakt aan de Financial Times bekend dat zijn volgende arena is. Voor april van dit jaar gaat ReDigi ook hier live.

Wie genoeg heeft van zijn aangekochte liedjes kan naar de site van ReDigi gaan en zijn muziek daar verpatsen. Het bedrijf kijkt op de computer van de gebruiker, trekt daar de afspeelmachtigingen in, kopieert het liedje naar de cloud en hangt er een eigen handtekening aan. De verkoper krijgt een vergoeding, het liedje komt in de etalage. Zodra een belangstellende zich op ReDigi meldt, kan hij het tweedehands liedje voor een schappelijke prijsje downloaden. De voorraad beschikbaar materiaal daalt vervolgens met één.

ReDigi gaat ervan uit dat zodra iemand een liedje heeft gekocht dat hij dat ook mag verkopen, ongeacht de vraag of het een digitaal of fysiek object is. Overal te wereld mogen aangekochte items worden doorverkocht. De muziekindustrie is het daar niet mee eens en beschuldigd het bedrijf ervan digitale piraterij in de hand te werken. Maar die klacht geldt dan weer niet in de fysieke wereld voor winkels als Plato en Concerto.

Op welke Europese markten de muziekmarktplaats binnenkort live gaat, is nog niet bekend. Het is echter vrijwel zeker dat platenmaatschappijen gaan klagen en het juridische strijdtoneel gaan zoeken. In Amerika staat ReDigi in New York momenteel voor de rechter na een klacht van EMI afgelopen zomer. Een uitspraak moet nog plaatsvinden.

De mondiale belangenbehartiger van de muziekbrance, de IFPI, publiceert vermoedelijk een dezer dagen zijn digitale jaaroverzicht. Daaruit zal blijken hoe groot de legale downloadmarkt in 2012 was. In 2011 groeide die markt met acht procent tot 5,2 miljard dollar.

ReDigi wil ook gaan bemiddelen bij de handel in software en digitale boeken en films. Consumenten die bijvoorbeeld van iOS naar Android overstappen zouden zo’n dienst met open armen ontvangen.

Foto: Andy Baxley (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond