Deel dit artikel
-

Marktplaats deelt informatie met de fiscus (update)

Marktplaats deelt gebruikersinformatie met de Belastingdienst. Dat meldt RTLZ. De Belastingdienst gebruikt deze gegevens om de belastingplicht van mensen te bepalen en fraude op te sporen. In een protocol is precies vastgelegd hoe de Belastingdienst informatie kan opvragen bij Marktplaats.

Volgens RTL kan de fiscus via een gestandaardiseerd formulier gegevens krijgen over de gebruikersnaam, wachtwoord, mailadres, postcode, IP-adres en de datum van aanmelding op Marktplaats.

Eveneens kan de fiscus een overzicht krijgen van alle advertenties die een gebruiker over de afgelopen vier jaar heeft geplaatst. RTL meldde al eerder dat bijstandsgerechtigden die regelmatig op Marktplaats spulletjes verkopen, het risico lopen vele duizenden euro’s aan bijstand te moeten terugbetalen.

Volgens Marktplaats wordt niet proactief informatie gedeeld met de Belastingdienst. Marktplaats is echter net als elke andere organisatie wettelijk verplicht informatie te delen op basis van vorderingen door overheidsinstellingen zoals politie, justitie en in dit geval de Belastingdienst. Marktplaats verstrekt ook geen bankrekeningnummers aan de belastingdienst, zegt het bedrijf: ‘Deze dient de belastingdienst te vorderen bij onze betaalverwerker door middel van een vordering.’

Deel dit bericht

2 Reacties

Bas van Suren

Emerce is helaas niet nauwkeurig geweest met de berichtgeving. Nergens in het nieuwsbericht van RTL of in de protocollen van de Belastingdienst wordt gerept over het meesturen van wachtwoorden. Ik mag nergens van uit gaan, maar voor het gemak ga ik ervan uit dat Marktplaats de wachtwoorden niet ‘plain text’ opslaat, dus de Belastingdienst zou zonder encryptiesleutel weinig met de versleutelde wachtwoorden kunnen.

Jan Libbenga

RTL haalt het gestandaardiseerde formulier aan, wat daar in de praktijk van terecht komt is een ander verhaal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond