Deel dit artikel
-

Marktplaats.nl IP-blokkeert metazoekmachines

Marktplaats.nl wenst niet langer verkeer te ontvangen van een aantal gespecialiseerde Nederlandse zoekmachines. Het bedrijf blokkeert de bedrijven op basaal niveau, op IP-adressen. Enkel een kleine iPhone-site wordt geen strobreed in de weg gelegd.

Zoals gisteren bericht op DeKoopman.net blokkeert Marktplaats.nl actief verscheidene zogeheten metazoekmachines. Sites als Zoekwekker.nl, Veilingkijker.nl en Marktzoeker.nl maken vanuit één zoekvenster meerdere handelssites doorzoekbaar. Marktplaats.nl stelt dat als enige niet meer op prijs en gooit hard de deuren dicht.

Marktzoeker meldt op zijn site: "Resultaten voor Marktplaats.nl tijdelijk niet beschikbaar", maar mag zonder moeite wel de zoekresultaten van eBay.nl tonen. Veilingkijker kan inderdaad alleen van het Nederlandse eBay-prikbord geen resultaten weergeven.

Zoekwekker.nl werkt evenmin, maar kan zijn maandelijks 20.000 gebruikers aanraden de gelijknamige softwarevariant van de zoekmachine te downloaden. Marktplaats.nl blokkeert immers niet de IP-adressen van individuele computergebruikers.

Al maanden in onmin

De onmin tussen Marktplaats.nl en metazoekmachine ontstond afgelopen voorjaar. Toen kreeg Zoekwekker.nl een ban opgelegd voor 5 rubrieken. Nu slaat Marktplaats de hele markt kaal.

Een woordvoerster van eBay/Marktplaats bevestigt de technische ingreep jegens de gespecialiseerde zoekmachines. "Het klopt dat we aggregerende sites waarmee we tot voor kort een overeenkomst hadden niet langer toegang verschaffen tot onze data. We evalueren continue onze marktpositie en samenwerkingen die wij met derden hebben. Als met al onze (potentiële) partners in de markt, is de basis van elke samenwerking gebaseerd op elkaar wederzijds iets kunnen bieden.

We zijn van mening dat dit in de huidige markt (o.a. door het hoge bereik van Marktplaats) niet meer het geval is voor sites die onze content op geaggregeerde wijze tonen. Daarnaast willen we zoveel mogelijk directe controle houden over de gebruikerservaringen."

De algemene voorwaarden van Marktplaats.nl verbieden dat derden zonder toestemming "een substantieel gedeelte van de inhoud van de databank(en) opvragen en te hergebruiken en/of niet-substantiële delen van de inhoud van de databank(en) herhaald en systematisch op te vragen en te hergebruiken in de zin van de Databankenwet." Enkel webdienst Zoekwekker.nl slaat zoekopdrachten op zijn servers en gaat dus tegen de gebruiksvoorwaarden in.

Winst voor Speurders.nl

Frans Reijnhoudt van Veilingkijker.nl reageert tegenover Emerce: "Wij denken echter dat dat niet onrechtmatig is, dus we zijn dat toch blijven doen. Sinds een week probeert Marktplaats het ons technisch onmogelijk te maken. Wij proberen die technische blokkades weer te omzeilen en dat herhaalt zich tot nu toe. Het is dus een kat-en-muisspelletje geworden waar adverteerders op Marktplaats en potentiele kopers in het algemeen de dupe van zijn."

De woordvoerster van Marktplaats/eBay was nog niet in de gelegenheid aan te geven onder welke voorwaarden de metazoekmachines wél toegang tot Marktplaats’ systeem krijgen.

Marktzoeker.nl was kort voor publicatie niet in de gelegenheid te reageren op vragen van deze uitgave.

Arno Laan van Zoekwekker: "De opstelling van Marktplaats.nl is verbazingwekkend, aangezien de metazoekmachines veel extra bezoek naar Marktplaats stuurden. Door deze blokkering gaat er nu juist meer bezoek naar de nummer 2 in de markt, Speurders.nl."

Opmerkelijk genoeg geldt de Marktplaats-blokkade niet voor metazoekmachine Itweedehands.nl, een site die alleen via de iPhone te benaderen is.

Bron foto: Twon (CC)

Deel dit bericht

8 Reacties

Lex

Marktplaats.nl heeft groot gelijk dat ze deze parasieten blokkeert.

Erwin Boogert - Emerce

Want?

Noobtastic

Hoewel het idee van de 'verzamel-sites' wel leuk is, kan ik me zeker voorstellen dat Marktplaats/eBay er zelf controle over wil hebben. In principe liften de verzamelsites mee op het succes van Marktplaats en verdienen er waarschijnlijk (indirect) ook geld mee door reclame. Marktplaats loopt dat geld dan weer mis.

Michel de Rooij

MP begint zich wel erg arrogant te gedragen. Maakt niet uit, de daling is ingezet ..

Carl_Koks

@ Noobtastic: uiteraard is het geen geheim dat deze 'verzamel sites' er financieel niet slechter van worden om 'slechts' traffic door te sturen naar grote portalen als MP. Echter om nu te zeggen dat zij meeliften op het succes van de grote jongens gaat mij wat ver. In mijn beleving bieden enkele van deze sites weldegelijk een toegevoegde waarde aan hun bezoekers door een volledig beeld van aangeboden goederen te tonen, ipv eenzijdige informatie vanuit 1 portaal. Los van dit, vind ik de houding die MP nu aanneemt ten overstaande van deze portalen en de maatregelen die zij treffen redelijk ver gaan en niet geheel op zijn plaats.

Gurt

Gaat marktplaats binnenkort Google blokkeren zodat deze geen marktplaats advertenties meer kan indexeren? Google toont immers informatie uit Marktplaats en verdient daar zijdelings geld mee, net als de metazoekers. Alle partijen brengen tenslotte traffic naar MP. Er is vast meer aan de hand waar we het fijne niet van weten, maar het lijkt mij dat, zolang er geen directe schade geleden wordt door MP, het geen slimme zet is. Wat eventueel gederfde inkomsten zijn valt natuurlijk lastig te bepalen. Het is ook niet makkelijk om de macht, die je als marktleider hebt, niet te ge-/misbruiken. Een al ouder ( en, nee, niet door Boekhoorn verzonnen) adagium is: ?Wie wil vermenigvuldigen, moet ook kunnen delen?, gaat ook hier op. Maar wellicht vindt MP het zo voldoende gedeeld (en vermenigvuldigd?). There is probably more than meets the eye-bay.

Kasper Middelkoop

Het lijkt mij een duidelijke trend op internet dat er sites ontstaan die content van verschillende sites samenvoegen. Mensen die behoefte hebben aan een totaaloverzicht gaan naar dit soort sites, anderen gaan gewoon direct naar de specifieke aanbieder. Als Marktplaats zou geloven in eigen kracht, zouden ze niet bang hoeven zijn dat ze hun content verzameld zien naast concurrenten. Het levert ze 'extra' bezoekers op, die nu wellicht bij concurrent Speurders terecht komen.  Ik denk dat Marktplaats een verkeerde weg is ingeslagen. Ook wat betreft de introductie van Admarkt, waarover ik een artikel heb geschreven: http://www.solc.nl/internet-nieuws/admarkt-verliest-van-adwords (excuus voor de rare tekens in de tekst, we kampen momenteel met een cms probleempje)

Maarten

Als je interessante content hebt zul je altijd scrapers op bezoek krijgen. Het is een illusie dat Marktplaats dat kan uitbannen. Door de content onder bepaalde voorwaarden via een API beschikbaar te maken voor derden kan Marktplaats wel meer controle krijgen over de manier waarop anderen met die content omgaan. Dat zou zowel voor die derden als voor Martkplaats voordeel kunnen opleveren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond