Deel dit artikel
-

Marktplaats zoekt concurrentie Google AdWords

Zoekmachinemarketeers kunnen zich laten certificeren als commerciële Marktplaats-specialist. Hiermee zet de eBay-dochter een eerste grote stap in de richting van Googles succesvolle advertentieprogramma AdWords. Marketeers reageren positief.

Sinds afgelopen donderdag kunnen zoekmachinemarketeers zich behalve als Google- of Yahoo-advertentiespecialist ook als Marktplaats-specialist laten certificeren. Die formele kwalificatie moet adverteerders met grote internetbudgetten stimuleren om de handelssite actiever in te zetten als reclamemedium.

‘Zeventig procent bureaus wil certificaat’

“In de afgelopen dagen schreven enkele tientallen bureaus zich in voor kwalificatie voor een Admarkt-certificaat. Dat is 15 tot 20 procent van het totaal aantal actieve Admarkt-bureaus”, aldus woordvoerster Rianne van der Sar van Marktplaats.nl. Nadine Willems van Tribal Internet Marketing was samen met haar collega Inge Harts de allereerste in Nederland om een dergelijk zegel van bekwaamheid te ontvangen. Veertig “pittige” vragen, waarvan 90 procent goed moest zijn.

Admarkt is een advertentiesysteem waarbij adverteerders boven de organische zoekresultaten van Marktplaats.nl een commerciële positie kunnen kopen. Iedere keer dat een Marktplaats-bezoeker op een advertentie klikt, ontvangt Marktplaats een vergoeding. Die systematiek wordt in jargon aangeduid met Cost per Click of CPC. Hoe meer geld een adverteerder over heeft voor die ene klik, hoe vaker zijn advertentie wordt vertoond.

Met de certificatie probeert Marktplaats zijn advertentiesysteem te professionaliseren en toegankelijk te maken voor grotere advereerders. Ook het eigen bannersysteem raakt steeds verder geraffineerd.

Google heeft al jaren een dergelijk advertentieprogramma in bedrijf onder de naam AdWords. AdWords is voor meer van 90 procent verantwoordelijk voor de 5,5 miljard dollar omzet die het begin 2009 realiseerde.

Van der Sar: “Om de kwaliteit van Admarkt ook in de toekomst te kunnen garanderen, volgen gecertificeerde bureaus verplicht workshops. Daar worden ze bijgespijkerd over actuele ontwikkelingen. Zeventig procent van de aangesloten zoekmachinemarketing- en online marketingbureaus heeft aangegeven behoefte te hebben aan een certificering”. Om aan de certificeringseisen te voldoen, moet een bureau moet minimaal twee medewerkers trainen in Admarkt en doorlopend minstens drie campagnes hebben draaien op de handelssite.

Marktplaats en Google behoren tot de sites met het grootste bereik in Nederland. Marktplaats bereikt maandelijks 47 procent van de Nederlanders, Google vermoedelijk aanzienlijk meer. Het is de primaire zoekmachine voor meer dan 90 procent van de Nederlanders.

Specialisten over hun eerste ervaringen

Harmen Visscher is een van de vier Marktplaats-specialisten van Traffic4u. Zijn indruk: “Qua volume is het een fractie van wat Google levert en ongeveer vergelijkbaar met wat Yahoo Search Marketing! levert. Voor sommige retailers kunnen de volumes echter veel groter zijn. Dan is adverteren met Admarkt zeer interessant. Over het algemeen geldt: de aankoopintenties, en daarmee de conversieratio’s, zijn goed en vergelijkbaar met Google. In beide gevallen is er sprake van pull marketing, men is op zoek naar een product”.

Nadine Willems van Tribal Internet Marketing specificeert haar ervaringen: “Helaas is de conversiemeting in Admarkt nog niet aanwezig. Hierdoor zijn we afhankelijk van statistiekprogramma’s. Het is moeilijk te zeggen wat precies de verhouding is tussen de resultaten in Adwords en Marktplaats. Hierbij zijn vele factoren van belang, denk bijvoorbeeld aan budget. Het budget is voor Marktplaats momenteel vaak veel lager dan het Google-budget. De verhouding in budget is vaak 10 keer kleiner dan het budget in Adwords.

Klanten waarbij de resultaten inzichtelijk zijn met een statistiekprogramma zien ongeveer een verhouding van 1:20. Dus de omzet die je via een Adwords-campagne in 1 dag realiseert kan je met Marktplaats in 20 dagen realiseren”.

Drie medewerkers van Yonego haalde een Admarkt-certificaat. Marcel Rotteveel zegt over de resultaten die  voor zijn klanten realiseert: “In sommige gevallen zien we een hogere conversie in Admarkt, aangezien de koopintentie groter is. Eigenlijk wisselt het resultaat per productgroep. Het is een kwestie van trial en error dus, zeker als je 100 procent op ROI stuurt”.

Een aantal categorieën adverteerders blijkt als eerste de tenen in het water te steken op Marktplaats.nl. De gecertificeerden noemen bedrijven uit de sectoren Retail, Fashion, Telecom, Wonen & Interieur, Occassions en tot op zekere hoogte arbeidsmarktcommunicatie. Harmen Visscher: “Een groot verschil met Google AdWords is dat de grootste branches daar, Finance en Travel, niet zo groot zijn binnen Marktplaats“.

Mitsen en maren

Hoewel het Admarkt-systeem in principe direct kan concurreren met Google AdWords, blijkt het nog lang geen volledig geautomatiseerde, goed geoliede machine te zijn. Admarkt rapporteert geen conversiemetingen. Bovendien verwoorden verscheidene marketeers de wens naar een betere API-koppeling, om campagnemanagement en productfeeds beter aan te laten sluiten.

Daarnaast is de creatie van een Admarkt-uiting arbeidsintensiever omdat er meer tekstruimte beschikbaar is en foto’s kunnen worden gebruikt. Een ander verschil is dat een consument anders dan bij Google niet direct uit de Marktplaats-advertentie naar de site van de adverteerder klikt, maar eerst naar een Marktplaats-pagina. Als voordeel geeft Willems aan: “Marktplaats laat wel het hoogste CPC-bod per rubriek zien”.

Deel dit bericht

6 Reacties

Jan Dirkzwager - S en D Interactive Media

Helaas waren we n?t nr2 met het behalen van de certificering. Tribal gefeliciteerd :-) In tegenstelling tot Adwords is Marktplaats voor minder adverteerders geschikt. Wij zien dat adverteerders met specifieke, tastbare producten, die goedkoop worden aangeboden, veelal goed scoren. Met name BtoC.Tot zover niet heel verassend, echter in tegenstelling tot wat Traffic4u zegt zien wij dat het conversie percentage op Marktplaats hoger ligt voor dit type adverteerders dan bij Adwords.  Het maximaal haalbare volume is lager, echter bij vergelijkbare kosten per conversie kan het volume bij Admarkt w?l hoger liggen. Afhankelijk van het aangeboden product.

Erwin Boogert - Emerce

Wat voor productgroepen spreek je dan over, die minder/beter op MP scoren dan op Google?

Jan Dirkzwager - S en D Interactive Media zoekmachine marketing

Bijvoorbeeld:- steigers – tuinhuisjes- (keuken-)tegels- etc. 

Daisy

Hoi! Misschien even een rare vraag; maar waar en hoe kun je je certificeren? Groet,Daisy Leenders http://www.bestwebsolutions.nl

Jan Dirkzwager - S en D Interactive Media zoekmachine marketing

Je hebt mail Daisy.(ik zet liever geen adressen in de reactie)

Peter den Ridder

Kun je mij ook deze link sturen Jan? Groet, Peter

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond