Deel dit artikel
-

Mediabureaus testen nieuwe meetmiddel GfK/Google

Vier Nederlandse mediabureaus testen een online en offline meetsysteem dat bij zijn aanstaande publicatie wel eens een wereldprimeur kan zijn.

Welke mediabureaus dat zijn, houdt divisiemanager Media van GfK Panel Services Danny Oomen voor zich. Wel is bekend wie de technische brug tussen de GfK-data en de mediabedrijven levert. Dat is Pointlogic uit Rotterdam.

In opdracht van Google ontwikkelde GfK een panel van vijftienduizend huishoudens waar het tv- en onlinegedrag nauwkeurig wordt gemeten. De mediaconsumptie is gekoppeld aan gegevens over winkelaankopen. Adverteerders kunnen zo meten wat de optimale combinatie is van online en offline reclame voor de beste verkoopresultaten.

Dit Media Efficiency Panel is internationaal opgetuigd. Google zou GfK daar per land twee miljoen euro voor betalen, maar geen van de partijen heeft dat bedrag aan Emerce willen bevestigen.

Oomen bevestigt dat het nieuwe meetsysteem nog voor het einde van het jaar in Nederland op de markt komt. In Duitsland moet dat voor april 2013 gebeuren.

Een geraadpleegd kenner uit de mediasector stelt: “Alle media kijken nu naar efficiency van de impressie en de targeting die je inkoopt. Er komt nu een alternatief om af te rekenen naar effectief bereik per campagne.”

Zie ook:

Foto: Luke Wisley (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Adri Ulfman

Top. Nu de performance based honorering er bij en heuse partners in business model kan concreet gestalte krijgen. Ben wel benieuwd welke fixed fee adverteerders dan willen betalen als entrance fee aan media als vergoeding voor investering om platform ueberhaupt te initieren, ontwikkelen en beschikbaarstelling.
To be continued.

Jacques Koster

prima doorzetten van GfK Media Efficiency Panel, i.s.m. Google. Heel benieuwd of de merkwaarden er nu in blijven dan wel komen: wat er tot nu toe over is gepubliceerd – en waar ik mijn steentje aan heb mogen bijdragen – is sterk op de (te) korte termijn georienteerd en weinig op ontwikkeling merk. Uiteindelijk gaat het bij de consument om inhoud en daarmee voorkeur in het kooporientatieproces. Dat krijgen we trouwens bijna wekelijks bevestigd in surplace.org, wat natuurlijk een prima alternatief is – naast de modellen van Mindshare en Zenith Optimedia.
@ Adri: met SurPlace hebben we eerder voor Proteq (dochter SNS Reaal) een volledige performance based campagne gedaan. Met vooraf delen van creatieve concepten en alles wat in dat proces hoort. E.e.a. is uitgebreid beschreven in het (recent verschenen) Basisboek Online Marketing van Visser en Sikkenga.
Eens: te vervolgen!

Sander Bosch (GfK)

@ Jacques. Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om naar merkontwikkeling te kijken. In onze bredere geïntegreerde aanpak kijken we bij GfK naar zowel media/campagne efficiency voor het genereren van sales (korte, maar inmiddels ook de langere termijn) als voor de ontwikkeling van merk/brand equity.

Jacques Koster

@ Sander: ah – eindelijk. Nu nog werken aan een (modelmatige) oplossing voor het het stapelen van grp’s per week van de verscheidene en verschillende mediumtypen. En het opnemen van ALLE communicatie en media, want dat ontbreekt (zowel hier en in vrijwel alle andere uitgebrachte modellen). Daar heb je ervaring voor nodig, net zoals het interpreteren van de uitkomsten. Onze ervaring met SurPlace is dat lineaire conclusies amper te trekken zijn, dat er de senioriteit van zware mediastrategen voor nodig is – zoals je al eerder bevestigde (toen je bij Daphne CM werkte). En dat soort mediastrategen zijn helaas nog steeds schaars.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond