Deel dit artikel
-

‘Meeluisteren NPO-app geen privacyschending’

Een nieuwe functie in de mobiele app van de NPO, meeluisteren om actuele reclame en programma-informatie te tonen, vormt geen schending van de privacy van tv-kijkers.

Het klinkt nogal indringend: een mobiele app die tijdens het tv-kijken meeluistert om te horen naar welke zender en welk programma wordt gekeken. Toch worden er geen grenzen overschreden, stelt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Noch de privacywet, noch de mediawet worden overtreden.

Dekker zegt dat in reactie op kamervragen van D66-kamerlid Kees Verhoeven

De staatssecretaris: “Er is geen relatie tussen de getoonde commercials en de bekeken programma’s. Daarnaast heeft de NPO mij ervan verzekerd dat conform de wet- en regelgeving op het gebied van privacy de gebruiker vooraf toestemming wordt gevraagd voor het gebruiken van deze functie.“

NPO investeerde twintigduizend euro om zijn app te voorzien van een luisterend oor. Als de app aanstaat, kan hij extra informatie tonen bij het programma waarnaar wordt gekeken. Daarnaast kan reclame van tv ook in de app worden getoond. Verhoeven vroeg aan Dekker of dat geen inbreuk om iemands private levenssferen maakt.

Dekker: “De gebruiker wordt allereerst in de voorwaarden en toelichting bij de app gewezen op deze functie. Vervolgens wordt de gebruiker bij het updaten van de app expliciet om toestemming gevraagd om deze functie te mogen uitvoeren. Daarnaast vraagt ook het besturingssysteem aan de gebruiker om toestemming om de microfoon voor deze functie te mogen inzetten. De gebruiker moet dus twee keer expliciet akkoord gaan.“

Foto: Matt (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Karel Smet

Toch lijkt mij de opmerkingen van de staatssecretaris “Er is geen relatie tussen de getoonde commercials en de bekeken programma’s” tegenstrijdig met zichzelf “Daarnaast kan reclame van tv ook in de app worden getoond”. Bovendien klinkt mij “De NPO heeft mij verzekert…” als dat er geen echt onderzoek heeft plaatsgevonden. Eerder een simpel belletje. En blijkbaar is alleen gevraagd of er toestemming is gegeven voor microfoongebruik. Niet wat er mee gedaan wordt.
Ik maak mij grote zorgen over dit soort grensverleggende privacyschendingen, of het nu door overheden of bedrijven gebeurt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond