Deel dit artikel
-

‘Meer bedrijven doen onderzoek’

Het aantal ondernemingen dat in 2011 gebruik heeft gemaakt van de WBSO, een fiscale regeling die onderzoek en vernieuwing bevordert bij bedrijven, is voor het vierde jaar op rij toegenomen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de WBSO over 2011 in de uitgave ‘Focus op speur- en ontwikkelingswerk’.

De WBSO telde vorig jaar 20.530 bedrijven, zo’n 1.100 meer dan in 2010. Ook voerden bedrijven meer innovatieve projecten uit en maakten zij gezamenlijk meer R&D-uren.

In 2011 zijn meer aanvragen en R&D-uren toegekend aan bedrijven dan in 2010. Waren dit in 2010 nog 31.500 aanvragen en 73.700 R&D-arbeidsjaren, in 2011 is dit opgelopen tot 33.700 aanvragen en 75.330 arbeidsjaren.

In totaal heeft het Nederlandse bedrijfsleven in 2011 zo’n 3,5 miljard euro aan R&D-loon uitgegeven. Een deel van deze loonkosten kunnen bedrijven via de WBSO aftrekken van de fiscale winst. Het totale toegekende bedrag aan R&D-loon is in 2011 uitgekomen op ruim een miljard euro, hiervan ging ruim 73 procent naar het MKB. De WBSO is een regeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Volgens een evaluatieonderzoek dat in 2011 in opdracht van het ministerie is uitgevoerd, stimuleert de WBSO daadwerkelijk de loonuitgaven van bedrijven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Op iedere euro WBSO-voordeel leggen bedrijven zelf nog een bedrag uit eigen middelen bij. De schattingen lopen hierbij uiteen van 55 tot 99 eurocent.

Overigens waarschuwt TNO dat de R&D-investeringen door MKB-ondernemingen structureel afnemen, Nederlandse bedrijven steeds meer in R&D investeren in het buitenland en met alleen het eigen arbeidsaanbod Nederland de internationale concurrentieslag op termijn dreigt te verliezen.

Ook de achterblijvende aanwas van nieuw talent, vooral van jonge middelbaar- en hoogopgeleiden in de exacte wetenschappen en techniek stemt ongerust. “Met alleen het ‘eigen’ arbeidsaanbod van nationale bodem dreigt Nederland de internationale concurrentieslag op termijn te verliezen. Met de snelle vergrijzing die ons land door maakt, is bijsturing van beleid urgent”, aldus bestuuresvoorzitter Jan Mengelers.

Deel dit bericht

1 Reactie

M. van Dam

Veel innovatieve organisaties maken gebruik van de WBSO. Vanaf mei 2012 kan de WBSO aanvraag gecombineerd worden met een aanvraag voor de Research & Develement Aftrek (RDA).

De WBSO vergoedt een deel van de loonkosten en met de invoering van de RDA worden uitgaven en investeringen op niet-loonkosten gebied voor een een gedeelte vergoedt.

Naast de WBSO en RDA kunnen innovatieve ondernemers gebruikmaken van de ‘Innovatiebox’. Wordt er winst gemaakt en een gedeelte van de winst is toe te wijzen aan R&D dan wordt dit gedeelte van de winst belast tegen een VPB-tarief van 5% i.p.v. 20 of 25%.

Ontwikkelt uw organisatie software (applicaties, mobile apps, games, etc) met eigen programmeurs? Bekijk de mogelijkheden om WBSO aan te vragen.

http://www.venderion.nl/wbso

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond