Deel dit artikel
-

Meer e-boeken verkocht dan hardcovers

Amerikaanse uitgevers boeken nu meer omzet met de verkoop van digitale boeken dan met hardcovers. Binnen enkele kwartalen verliest de paperback zijn positie als het leidende formaat.

Dat laten de omzetcijfers zien van twaalfhonderd Amerikaanse boekenuitgevers. De omzet van digitale boeken steeg afgelopen jaar met dertig procent, waar die van hardcovers met drie procent groeide. De consument begint minder interesse te krijgen in het leidende formaat, de paperback. De omzet daarmee daalde elf procent.

De boekenmarkt als geheel staat er in Amerika niet dramatisch voor. De brancheomzet steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met twee procent.

Digitaal lezen is in Amerika populairder dan in Nederland. Enerzijds omdat het Engelse taalgebied groter is, en daarmee het aanbod vanuit uitgevers ook. Aan de andere kant zijn er meer readers op de markt van erkende platformen als Amazon en Barnes & Noble. De Nederlandse markt zit, volgens sommige critici, op slot omdat hier de boekenprijs is vastgelegd.

Doordat het Engelse taalgebied zich verder uitstrekt dan alleen Amerika, hebben de uitgevers van de Association of American Publishers nog eens 750 miljoen consumenten extra als potentieel publiek. Dat is te zien aan het de omzetgroei van e-boeken in regio’s buiten Amerika:

  • Europa: +218 procent (omzet H1Y12:L 5,8 miljoen dollar)
  • Engeland: + 1.1317 procent (7,1 miljoen dollar)
  • Zuid-Amerika: +202 procent (1,3 miljoen dollar)
  • Afrika: +637 procent (179.000 dollar)

Deze buitenlandse regio’s zijn goed voor vijf procent van de omzet van digitale boeken.

Foto: Zhao (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

BuboBooks.com

U schrijft dat volgens critici de de Nederlandse markt op slot zit, omdat hier de boekenprijs is vastgelegd. Dat is echter niet juist.
De vaste boekenprijs is niet van toepassing op eBooks. Als je dan ook kijkt naar de prijzen van eBooks dan liggen ze duidelijk onder het niveau van de papieren boeken. Het is echter wel zo dat op eBooks het hoge BTW-tarief geldt in tegenstelling tot het lage BTW-tarief voor papieren boeken.

Met vriendelijke groet,

BuboBooks.com (online eBookhandel)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond