Deel dit artikel
-

Megaboete voor loterijen voor telemarketing

De BankGiro Loterij, Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en de overkoepelende Holding Nationale Goede Doelen Loterijen zijn door OPTA beboet voor het overtreden van de telemarketingregels. Consumenten werden tegen hun wil telefonisch benaderd. In totaal moeten de loterijen 845.000 euro betalen.

Een kleine 140.000 consumenten zijn volgens OPTA ongevraagd gebeld (pdf), hoewel zij ingeschreven stonden bij het Bel-me-niet Register. Daarnaast is tijdens bijna 550.000 telefoontjes niet actief aan consumenten gevraagd of zij nogmaals gebeld wilden worden (‘recht van verzet’) of inschrijving in het register aangeboden.

OPTA is het onderzoek naar de Goede Doelen Loterijen gestart nadat consumenten bij ConsuWijzer klaagden dat zij gebeld werden ondanks inschrijving bij het Bel-me-niet Register. Ook belden de Goede Doelen Loterijen nadat consumenten via een vinkje een akkoord gaven voor de algemene voorwaarden. Voor consumenten was het niet duidelijk dat zij gebeld zouden worden.  Ook werden consumenten ongevraagd gebeld onder het mom van ‘marktonderzoek’.

OPTA heeft naar eigen zeggen een ‘stevig gesprek’ met de Goede Doelen Loterijen gevoerd. De toezichthouder wil weten hoe men in de bedrijfsprocessen en –cultuur omgaat met regelnaleving.

De Loterijen hebben geprobeerd om publicatie van het besluit te verbieden. De rechter heeft dit afgewezen. Een deel van de Goede Doelen Loterijen werd voor soortgelijke overtredingen in2011 ook al eens met in totaal 262.500 euro beboet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond