Deel dit artikel
-

Meteen 4 ton na presentatie Startupbootcamp HighTechXL

Nog nooit vertoond op Startupbootcamp: een vermogende Chinees die na de presentatie van een startup meteen zijn chequeboek trekt. Het overkwam Avular, het bedrijf achter een drone voor industrieel gebruik, vandaag op Demo Day van Startupbootcamp HighTechXL in Eindhoven.

De heer Yu uit China, over wie geen bijzonderheden bekend werden gemaakt, investeerde ter plekke 450.000 euro in de Nederlandse startup Avular. Dat was ongeveer de half miljoen waar het jonge bedrijf om had gevraagd. “We hebben dit niet voorbereid’, zei Guus Frericks aan het eind van Demo Day. De deal werd meteen getekend, ten overstaan van een uitverkocht Evoluon.

Diezelfde heer Y investeerde ook nog 600.000 euro in de Nederlandse startup Manus Machina, die robothandschoenen heeft ontwikkeld (foto hiernaast). De consumentenversie ter vervanging van bijvoorbeeld een toetsenbord gaat 199 euro kosten.

Accelerator Startupbootcamp High TechXL had een grote Chinese delegatie uitgenodigd. Dat is het resultaat van een samenwerking die men afgelopen najaar is aangegaan met China Technology and Adventure Association (CTAA). China is zelf diverse accelerators opgestart.

Drie start-ups uit Startupbootcamp HighTechXL bleken vandaag al 3 miljoen euro investeringsgeld te hebben veilig gesteld te hebben. De Nederlandse start-up STaR Engines ontving 2 miljoen groeigeld van de Nederlandse angel investor Frans van Gils en hoefde eigenlijk geen reclame meer te maken voor zijn jerrycan, waarmee onderweg een elektrische auto kan worden ‘bijgevuld’.

Het Sloveense Ulu krijgt een niet nader genoemde financiering van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Het bedrijf maakt een dongel die gegevens van automobilisten aan de cloud doorgeeft en desgewenst aan marktpartijen als automobielbedrijven, leasemaatschappijen en verzekeraars. ULU biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor uiterst klantgerichte service en aan rijgedrag gekoppelde verzekeringspremies. In Brabant ging ULU inmiddels samenwerkingen aan met Autobedrijf Van den Udenhout en ikRijverzekerd.nl.

De elf startups uit het hardwareprogramma van Startupbootcamp HighTechXL waren zeer divers: van medische toepassen (astma, incontinentie) en het opsporen van landmijnen met behulp van sensoren tot multifunctionele betaalkaart van HierStar. Dat laatste (Chinese) bedrijf zoekt bijna 1 miljoen euro voor verdere ontwikkeling van wat uiteindelijk zowel een bankpas als identiteitskaart zou moeten worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond