Deel dit artikel
-

Micazu wil marktplaats zijn voor vakantiehuizen

Micazu, een online marktplaats voor vakantiehuizen van particuliere huisbezitters, vraagt geen commissie bij de verhuur van vakantiehuizen. Het wil slechts een platform bieden tussen huiseigenaar en vakantievierders. “We willen het beter doen dan onze concurrenten. Als je het vergelijkt met initiatieven van touroperators, dan is onze propositie aantrekkelijker”, aldus General Manager Raymond Hoevenaar.

Micazu heeft na een uitgebreide analyse van de concurrent op de markt van vakantiehuizen besloten dat het beter kan. "Ons businessmodel ziet er anders uit dan bij bijvoorbeeld de touroperators. We vragen een lidmaatschap, van 111 euro per jaar en tien euro per boeking. Dat laatste kan je als huiseigenaar afkopen wanneer je denkt veel boekingen te maken. Dan betaal je 165 euro." Hij trekt de vergelijking met Marktplaats.nl. Het kost weinig tot niks om een advertentie te plaatsen. "Als je meer op wilt vallen, dan betaal je extra. Bovenaan de pagina je huis tonen, dat kost een tientje, op de homepage staan kost 25 euro. Touroperators vragen commissie. Stel  dat je voor 1000 euro per week een villa verhuurt, dan ben je al snel 300 euro kwijt aan een boeking."

Hoevenaar merkt dat touroperators ook zelf dergelijke initiatieven gaan ontplooien. "We zitten dus op de goede weg. Je ziet dat het model van touroperators, waarbij ze dertig procent van de boeking vragen, eindig is. Dat is niet meer te rechtvaardigen omdat online de markt heeft veranderd."

Mobiel

Micazu geeft de bezitter van een vakantiehuis een plek om het huis te tonen en een boekingsmodule, maar de eigenaar moet de rest zelf doen. De focus ligt op de particulier, maar er komt nog een module voor de kleine vakantieparken. Er wordt nu hard gewerkt aan een mobiele boekingsmodule. "We willen zorgen dat de eigenaren de reserveringen op de mobiel kunnen managen. Daar kunnen ze zien wanneer een huis nog beschikbaar is, of er al geld is binnengekomen en wie er geboekt heeft. Dat back office-systeem gaan we als eerste mobiel maken."

Om de massa te bereiken is Micazu, een initiatief van D-rent, een samenwerking aangegaan met zusterorganisatie D-reizen. "Zij zetten ons en ons aanbod prominent op hun site. De distributie is daarmee gewaarborgd. Daarnaast willen we straks ook samenwerkingen aangaan met buitenlandse reisorganisaties en op die manier de internationale markt op", aldus Hoevenaar.

Aanbod

Op dit moment staan er rond de 4.000 vakantiehuizen op de site uit 55 landen. Hiervan is 80 procent van een Nederlandse eigenaar. Het land met het meeste vakantiehuizen is uiteraard Spanje met 800 vakantiewoningen. Daarna volgt Frankrijk.

Hoevenaar: "We zijn begonnen met de basis die D-reizen ooit heeft gelegd. En daarnaast adverteren we in de media waarvan we denken dat zich daar de huiseigenaren bevinden. De helft van ons budget gaat op aan AdWords. Met zoekwoorden als verhuur vakantiewoningen, daar scoren we mee."

Nog dit jaar moeten er 6.000 huizen op de site staan en ongeveer 15.000 boekingen gedaan worden. Binnen twee jaar wil Hoevenaar 20.000 huizen kunnen tonen, waarbij het merendeel uit samenwerkingen met buitenlandse reisorganisaties moeten komen.

Deel dit bericht

25 Reacties

K Koets

@Emerce: Micazu is eigendom van D-rent = D-reizen, een beetje research is wel zo journalistiek, gewoon even http://www.sidn.nl checken!

Jannemiek - Emerce

@ K Koets, Dat stond in de oorspronkelijke tekst, maar is bij het editten weggevallen. Micazu is inderdaad, zoals er nu ook weer staat, een zusterorganisatie van D-reizen.

Mark Vegter

Wat is het verdienmodel van Micazu? Banners?

HOliday

"Stel dat je voor 1000 euro per week een villa verhuurt, dan ben je al snel 300 euro kwijt aan een boeking." Ja he want commissies van 30% in de reisbranche zijn ook zo gebruikelijk…Je kan wel zien dat ze uit D-reizen huize komen.

Bob Raets

Waarom zou een huiseigenaar 111,– per jaar + 10,– per boeking betalen als er vele goede Nederlandse- en buitenlandse sites zijn die ca. 45,– tot 75,– per jaar vragen en verder geen kosten per boeking vragen?. En waar die 30% vandaan komt: leuke vermeld, maar de meeste mensen zien daar inmiddels wel doorheen dat dat promo-praat is voor je eigen site.

Eline

@HolidayDe 30% commissie waar Raymond over spreekt komt niet uit de lucht vallen. Graag verwijs ik je naar een artikel in de Telegraaf dit jaar, afkomstig van een verhuurder die zijn huis bij verscheidene organisaties in de verhuur heeft. http://bit.ly/dqdzgt De @leisure group vraagt ?grofweg een derde van de verhuurprijs.?Het is ook wel logisch want touroperators maken meer kosten. Micazu.nl wil een marktplaats bieden, met handige tools om de verhuur voor de huiseigenaar in eigen hand te houden.

Eline

@Mark VegterOns verdienmodel bestaat niet uit banners, deze tonen we ook niet op onze website. Zie http://www.micazu.nl. We bieden onze huiseigenaren verschillende handvaten om hun huis zelf te promoten, zoals een topplaats bovenaan de pagina van bijvoorbeeld een populair thema of het plaatsen van een linkvermelding naar een reeds bestaande website. Voor een overzicht van de mogelijkheden van Micazu.nl verwijs ik je graag naar de onze tarieven en kosten pagina http://bit.ly/dnIWPQ.

Eline

@Bob RaetsWe zijn op de hoogte van het feit dat er meerdere, goedkopere aanbieders zijn op het internet. Zij bieden echter enkel advertentieruimte. Het grote verschil, wat Micazu.nl uniek maakt is dat we de verhuurder de mogelijkheid bieden om echt zelf de verhuur te beheren. Op Micazu.nl krijg je als verhuurder een eigen reserveringssysteem waardoor bezoekers direct de mogelijkheid hebben een reservering te plaatsen. Voor de 30% commissie verwijs ik je graag naar de reactie @Holiday. 

Joost

30%….. Dan valt die 10% die wij vragen voor de vergoeding van de (torenhoge) bankkosten eigenlijk nog best mee! Wat krijgt de verhuurder terug voor die 30% procent trouwens?

Joost

http://www.re-ticket.com hanteert een fee van 10% natuurlijk…

Eline

@JoostMicazu.nl vraagt dus juist geen commissie, slechts ?10,- per boeking. Touroperators vragen tot wel 30% commissie (zie artikel Telegraaf), hier valt onder andere de zorg van de sleutel overdracht onder. Zij werken als een tussenpersoon en nemen de verhuur uit handen voor de verhuurder.  Micazu.nl biedt juist een online platform met handige tools voor verhuurders om de verhuur van hun vakantiehuis zelf te kunnen doen. Hierdoor besparen huurders dus tot wel 30% op hun vakantie bij Micazu.nl.

Gaston Faur?

Volgens mij is er niet veel nieuws onder de zon, die marktplaatsen bestaan al meer dan 10 jaar en Micazu is best duur vergeleken bij de concurrentie. Als ik de huidige resultaten meecalculeer bijna drie keer zo duur als Gites.nl waar ik al vijf jaar bij aangesloten ben. Het boekingssysteem als toegevoegde waarde zie ik als verhuurder niet zo: ik heb geen systeem nodig om de 12 weken die ik gemiddeld per jaar verhuur te administrereb. Het lijkt er op dat Micazu graag een beetje wil opschuiven in de richting van de intermediairs die via courtages goed geld verdienen.

Eline

@Gaston FaurBeste Gaston, bedankt voor je reactie. Gites.nl is voor aanbieders van vakantiehuizen in Frankrijk, Micazu.nl biedt vakantiehuizen in meer dan 50 landen. Bij Micazu.nl krijgt je niet alleen een advertentie, maar een eigen website waar je een eigen lay out en domeinnaam voor kunt kiezen. Wij vernemen van onze verhuurders dat zij een eigen reserveringssysteem als zeer handig ervaren. Dit voorkomt dat verhuurders in drukkere periodes veel aanvragen krijgen en veelvuldig ?nee? moeten verkopen. Daarnaast geeft de bezoekers (huurders) van Micazu.nl een overzichtelijk en eerlijk beeld, aangezien enkel vakantiehuizen met beschikbaarheid worden getoond. Micazu.nl hanteert geen courtages, enkel een abonnement vanaf 9,25 euro p/m en 10 euro per reserveringsaanvraag.

Michel

Erg onder de indruk van de integratie van Google maps op deze site.

Yuri

Kennelijk was mijn eerdere reactie waarbij ik vroeg wat Micazu betaald voor een platform als Emerce niet gewenst…. want ik heb deze niet geplaatst gezien. Ik word nog steeds helemaal dol van al die reacties van Eline waar ze aan Jan en alleman uitleg geeft. Nogmaals; koop lekker de volgende keer een advertorial of advertentie in!

Gaston Faure

@Eline, het is dus niet helemaal duidelijk wat een reserveringssysteem inhoudt; ik kan gewoon aangeven wanneer een huis beschikbaar is en wanneer niet, dit wordt dan ook duidelijk op de website, als je dat voordeel bedoelt dan heeft Gites.nl ook een reserveringsyssteem. Ik kan bij reserveringen on-line bijhouden wie wat boekt. Wat ik nooit zou willen is dat de bezoeker on-line kan boeken: eerst een gesprekje en wat e-mail verkeer. Ik heb geen zin in Jan en alleman.Ik blijf erbij dat ? 9,25 per maand + ? 10,00 per vraag duur is en niet zonder risico. De reserveringsvragen die ik soms zie…

Eline

@YuriBedankt voor je bericht. Als je reactie niet geplaatst is zal je bij Emerce moeten zijn, aangezien wij hier geen inspraak in hebben. Wij betalen niets voor het interview over Micazu.nl op Emerce. @GastonLaten we hierbij de discussie sluiten. Mocht je hierover verder willen praten, neem dan graag contact met me op via http://www.micazu.nl/contact/

Gaston Faure

Het is goed Eline, ik merk dat je deze discussie verder liever niet in het openbaar voert. Lijkt me verstandig.Succes!

Yuri

@ GastonNee Gaston, Eline geeft gewoon gehoor aan het feit dat dit geen discussie forum is maar een plaats waar mensen een reactie kunnen geven op een artikel. Dit zouden meer mensen mogen doen. @ ElineDank je en goed dat je aanbiedt de discussie verder op een ander platform te willen voeren.

pjotra

Wat ik me afvraag…Wordt er uberhaupt gecontroleerd of de aangeboden vakantiehuizen bestaan ? Je hoort en ziet zoveel oplichting…

Eline

@ Pjotra Ja, uiteraard. We voeren diverse controles uit. Wil je hier inhoudelijk meer over weten neem dan gerust contact met mij op via http://www.micazu.nl/contact/

Mariska

Hallo,Wij hebben deze zomer geboekt(casita jane).Paar dagen voor vertrek wordt ons huis geannuleerd door de verhuurder.Eerste week juli.Er waren scheuren in de constructie,alleen is hier bij micazu niets bekent.Tot op heden wachten wij nog steeds op ons geld,micazu en d-reizen kunnen hier niets aan doen.Het mob nr en e-mail van de verhuurder bestaan niet meer.Reactie van Micazu en d-reizen sorry wij kunnen niets voor u betekenen.(alleen naar aandringen het huis van hun site gehaald)Ruim 1800 euro betaald.Dus Potjra, controle ik weet het niet,wij boeken in ieder geval nooit meer via micazu of d-reizen

Eline

@Mariska,Wij vinden het vervelend dat uw vakantie op het laatste moment geannuleerd is. Echter deze verhuurder was bij ons aangesloten sinds 2009 en heeft minstens vier succesvolle, voorgaande boekingen gehad. Er is dus geen sprake van een slechte controle vanuit Micazu.nl. Het is van belang dat huurder en verhuurder samen een goed contract opstellen, met concrete annuleringsvoorwaarden. Als deze ontbreken of niet worden nagekomen kan Micazu.nl of D-reizen hier niet aansprakelijk voor worden gehouden. Wij hebben nog contact geprobeerd te zoeken met deze verhuurder voor u, maar na geen gehoor hebben wij zijn woningpresentatie verwijderd. Tenslotte verwijs ik u graag naar onze algemene voorwaarden voor huurders http://www.micazu.nl/algemene-voorwaarden/ en voor verhuurders http://verhuren.micazu.nl/algemene-voorwaarden/ welke duidelijk vermeld staan op onze site.

Robert

Als Micazu succes wil boeken dan zullen ze toch eerder die hopeloos slechte, onoverzichtelijke site moeten aanpassen. Iets wat b.v. bij Airbnb stukken beter is.

Jaap S

Zo veel negatieve reacties… en ruim 10 jaar later een mega succes. Heerlijk!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond