Deel dit artikel
-

Microsoft stapt uit advertentiemarkt, AppNexus neemt Benelux over

America Online (AOL) neemt de advertentie activiteiten van Microsoft over van Microsoft en het bedrijf verruilt Google voor Bing voor zijn zoekmachine. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekend gemaakt. De Benelux markt komt terecht bij AppNexus.

Na de verkoop van een deel van de kaartendivisie aan Uber is dit de tweede maatregel die Microsoft CEO Satya Nadella neemt om minder renderende onderdelen van Microsoft af te stoten. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.

Er werken zo’n 1200 mensen bij de advertentietak van Microsoft en maar een klein deel gaat mee naar AOL. Weer andere bronnen zeggen dat 500 tot 1000 banen worden geschrapt. De bijzonderheden van de verkoop werden bekend gemaakt door Nederlander Rik van der Kooi, die sinds 2010 de advertentietak van Microsoft leidt. Wat Van der Kooi precies gaat doen is niet bekend.

De activiteiten voor Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS gaan naar AOL, die ook advertenties voor Microsoft gaat verkopen. AppNexus doet Oostenrijk, Benelux, de Scandinavische landen, Portugal, Ierland en Zwitserland. Mogelijk is die scheiding gemaakt omdat AOL niet in elk land verkoopkantoren heeft. AppNexus, dat een kantoor heeft in Amsterdam, heeft zelf nog geen verklaring uitgegeven.

Vanaf volgend jaar gaat AOL voor zijn zoekmachine Bing gebruiken. De overeenkomst geldt voor tien jaar.

Dat Microsoft zich terugtrekt uit de adverentiemarkt is opmerkelijk, want het bedrijf heeft jarenlang enorm veel geld geïnvesteerd in advertentietechnologie. Het kocht aQuantive voor 6 miljard dollar in 2007, naast ScreenTonic, AdECN en YaData, bedrijven die werden samengevoegd als adCenter. Microsoft verkocht het onderdeel Atlas aan Facebook in 2013.

Topman Satya Nadella lijkt zich echter te willen concentreren op hardcore enterprise technologie zoals software en cloud.

Deel dit bericht

3 Reacties

Abzon

Microsoft is wel met meer dingen vreemd bezig. Zo kwam men ineens met LIVE en werd dat ook zo weer afgeschaft. Ondertussen hadden wel veel mensen LIVE adressen geopend en nu kun je niet eens meer een nieuw live adres openen.

Kjell Jetten

Appnexus heeft een kantoor in Amsterdam?

Jan Libbenga (Emerce)

Luttenbergweg 4, 1101 EC Amsterdam Zuid-Oost. Wat voor kantoor is niet duidelijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond