Deel dit artikel
-

Microsoft topman Steve Ballmer vertrekt binnen een jaar

Steve Ballmer heeft zijn vertrek aangekondigd als CEO van Microsoft. Hij blijft totdat er een opvolger is gevonden. Ballmer vindt zelf dat het softwarebedrijf nieuw bloed nodig heeft.

Het bestuur van Microsoft heeft een comité opgericht om de opvolger te zoeken die de transitie naar een ‘apparaten en dienstenbedrijf’ kan begeleiden. Daarin zullen naast oprichter Bill Gates ook John Thompson, Chuck Noski en Steve Luczo plaatsnemen. Ballmer kondigde zijn vertrek aan via een memo aan het personeel.

Ballmer (1956) is een typische Microsoft veteraan. Zijn vader werkte in Detroit bij Ford Motor. Al in 1980, vijf jaar na de oprichting, kwam Ballmer Microsoft versterken als dertigste werknemer. Hij was de eerste zakelijke manager die Gates aannam voor vijftigduizend dollar.

Ballmer heeft diverse successen op zijn naam kunnen schrijven, zoals Windows XP en XBox 360. Mislukkingen waren er ook: met name Windows Vista en iPod kloon Zune.

Ballmer werd in 2000 CEO, nadat Bill Gates had aangegeven een andere rol binnen de organisatie te willen vervullen. De laatste tijd lag Ballmer steeds vaker onder vuur. Zowel Windows 8 als Microsoft Surface zijn niet het succes geworden dat Microsoft zelf had verwacht, hoewel de slechte economische omstandigheden daarbij ook een rol spelen. Microsoft moest vorige maand 900 miljoen dollar afschrijven op de Surface RT-tablet.

Het nieuws is door beleggers zojuist positief ontvangen. Het aandeel steeg voorbeurs zeven procent.

Zijn opvolging zal echter nogal wat voeten in aarde hebben. De terugkeer van Bill Gates lijkt uitgesloten. Die houdt zich fulltime met filantropie bezig. Opvolgers binnen de organisatie liggen niet voor het oprapen. Ballmer nam zelf afscheid van Steven Sinofsky, die enige tijd als opvolger werd genoemd. De benoeming van Julie Larson-Green als CEO lijkt minder waarschijnlijk.

Ballmer werd vooral bekend door zijn luidruchtige presentaties, waarin hij ontwikkelaars minutenlang aanvuurde.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond