Deel dit artikel
-

Miljardeninvestering KPN en Reggefiber in glasnet

KPN en Reggefiber investeren komende jaren 6 à 7 miljard euro in de aanleg van een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. Rond 2015 kunnen alle Nederlandse huishoudens supersnel internet hebben.

Dat meldt dagblad Trouw op basis van verscheidene bronnen.

KPN en Reggefiber willen het grootste gedeelte van Nederland verglazen. Enkel de buitengebieden zullen het met andere soorten verbindingen moeten doen, bijvoorbeeld Wimax, UMTS/HSPA of kabel. Reggefiber schat  dat een kleine 2 miljoen huishoudens, van de bijna 7, niet rendabel van glas kunnen worden voorzien.

De gemiddelde prijs voor aansluiting van een huishouden wordt geschat op tussen de 1.000 en 1.500 euro.

Volgens Trouw verschijnen er uiterlijk maandag nieuwe beleidsregels voor de aanleg van glasnetten. Dat bevestigt (PDF) toezichthouder Opta.

Met zijn All IP-programma verglaast KPN momenteel de kern van zijn telecomnetwerk, tot aan de straatkasten. Het plan met Reggefiber is die lijn door te trekken tot aan alle voordeuren.

Huishoudens krijgen met glasvezelverbindingen internettoegang met theoretisch gigabits per seconde.

In mei van dit jaar kondigde KPN aan een minderheidsbelang, van 41 procent, te nemen in Reggefiber. Dat bedrijf installeert lokale glasvezelnetwerken, met het oog uit exploitatie bij huishoudens. Reggefiber is vooral in het midden en het zuid-oosten  van het land actief. Het is tevens eigenaar van internetprovider XMS en verbond tegen het einde van 2008 naar schatting zo’n 300.000 huishoudens.

Trouw stelt dat Nederland hiermee een van de modernste telecomnetwerken ter wereld krijgt, wat de overheid geen euro kost, en dat het project een grote impuls is voor de economisch getroffen bouwsector.

KPN maakte gisteren bekend te beginnen met de terugkoop van 1 miljard euro aan aandelen.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer zei gisteren in Barcelona de overname van de mobiele operator O2 Duitsland te willen overwegen als moederbedrijf Telefonica het in de etalage zou zetten. Daarmee zou KPN zijn directe concurrent overnemen. KPN is behalve Nederland, België en Duitsland ook actief in Spanje en Frankrijk.

Deel dit bericht

3 Reacties

hgeerts

Onzin, gebeurt toch niet. KPN heeft zich ook teruggetrokken uit Trilink, had hetzelfde voor ogen. Tevens twijfelt (lees zal wel terugtrekken zijn) KPN over het beleid van straatkasten, is namelijk een stuk duurder dan ze voor ogen hadden.

BAWA-HAAKSBERGEN

KPN kijkt blijkbaar vooruit. In de volksmond wordt UMTS-zendmastinstallaties het "digitale asbest" van de nieuwe eeuw genoemd.Fiber-glasvezel, een goede keus !!!

Don van Riet oud SNT KPN

Na jaren van getob bij glasvezels versus mededingswetgeving van de EU, eindelijk een goed bericht voor Nederland als d� innovator in breedband. Na onze flitsende ADSL-start dreigden we met zijn allen weer achterop te raken.Bij infrastructurele zaken als deze loopt per definitie de gebruikersvraag altijd achter het aanbod aan en dan zijn leveranciers met diepe zakken een noodzaak om de zaak aan het rollen te krijgen. De huidige kredietcrisis verscherpt dit slechts: kleinere partijen krijgen dit financieel niet meer rond.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond