Deel dit artikel
-

Minister Schultz opent Innovatiecentrale voor experimenten op openbare weg

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft woensdag in Helmond de Verkeerscentrale Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat en de Innovatiecentrale officieel geopend. Vanuit de Innovatiecentrale worden grootschalige experimenten op de openbare weg uitgevoerd.

Met de opening van de Innovatiecentrale heeft de minister het officiële startschot gegeven voor overheden, kennisinstellingen en marktpartijen om op de openbare weg grootschalige experimenten met (datagestuurde) Smart Mobility uit te voeren.

Eén van de eerste concrete projecten van de Innovatiecentrale is een app tegen spookfiles op de A58. Via deze app krijgen weggebruikers continue snelheidsadvies, waardoor de doorstroming verbetert. Het snelheidsadvies is gebaseerd op data uit de Verkeerscentrale. Het uiteindelijke doel van de experimenten is de ontwikkeling van de zelfrijdende auto te stimuleren.

Gisteren demonstreerden TNO en DAF Automated in Helmond 2-Truck Platooning op de N270. Daarbij reden twee trucks coöperatief op korte afstand van elkaar, door de technologie van geautomatiseerd rijden. De chauffeur in de tweede vrachtwagen heeft zelfs geen stuurtaak meer omdat naast het gasgeven en remmen, ook het sturen automatisch gaat.

Een vervolgstap is het testen van 2-Truck Platooning op de Rotterdamse Maasvlakte. Het Havenbedrijf Rotterdam en de branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn bij deze fase betrokken, maar ook het ministerie van I&M.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond