Deel dit artikel
-

Mobiel betaalvolume PayPal vervijfvoudigd

Betaaldienst PayPal heeft in 2011 voor vijf miljard dollar aan mobiele betalingen verwerkt. Dat is aanzienlijk meer dan moederbedrijf eBay verwachtte. In totaal verwerkte het concern negen miljard dollar een mobiele handel en betalingen.

Eerst zou het zeven miljard dollar worden, toen 8,5, maar uiteindelijk eindigde de teller op negen miljard dollar aan mobiele handel in heel 2011. De groei van mobiele e-commerce overtreft zelfs de verwachtingen van eBay en PayPal zelf. Gisterenavond publiceerde het bedrijf zijn financiële cijfers over het vierde kwartaal, waar deze resultaten uit naar voren komen.

Een kleine vijf procent van het totale betaalvolume van PayPal verliep vorig jaar via een mobiele drager. Dat is het gemiddelde over het hele jaar. Hoe die verhouding in de laatste maanden van het jaar lag, houdt eBay voor zich. Gezien de onverwachte groeiversnelling op dit punt, is het aannemelijk dat het mobiele betaalverkeer tegen het einde van het jaar hoger lag dan dat gemiddelde van vijf procent.

PayPal zag zijn gebruikersbestand met dertien procent toenemen tot 106 miljoen.

De omzet van het betaalbedrijf groeit bijna twee keer sneller dan de handelsactiviteiten die via eBay worden ondernemen. De omzet van PayPal steeg in 2011 met 28 procent, tot 4,4 miljard. De omzet van eBay groeide met zestien procent, tot 6,6 miljard dollar.

Voor het eerst boekte PayPal meer omzet buiten Amerika. Binnen afzienbare tijd is PayPal, in termen van omzet, groter dan moederbedrijf eBay.

Topman John Donahoe van eBay heeft drie jaar gewerkt aan de herpositionering van eBay. Aan die koerscorrectie komt in deze periode aan einde. EBay.com is niet primair een veiling, want een handelsplatform geworden. Een van de verkoopmodellen is verkoop bij opbod, maar dat is al lang niet meer de dominante verschijningsvorm. Daarnaast kocht eBay de twee grote e-commerceplatformen GSI en Magento. Zo verdient de onderneming ook aan webwinkels die met een eigen infrastructuur een webwinkel willen exploiteren.

De netto omzet over het hele jaar kwam uit op 11,7 miljard dollar (+27%). De winst steeg 79 procent tot 3,2 miljard dollar. De hoogte van de nettowinst wordt voornamelijk bepaald door de boekwinst die met de verkoop van Skype werd gerealiseerd, wat 2,3 miljard dollar opleverde.

Foto: Erno Hannink (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond