Deel dit artikel
-

Mobiel en video bepalen markt online advertenties in Nederland

Adblockers houden de groei van de digitale advertentiemarkt niet tegen. Dat blijkt uit de Online Ad Spend Study H1 2016, die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB Nederland.

De totale markt groeide met 12 procent naar 835 miljoen euro. De groei in online overtreft zelfs die van andere mediumtypen. De tv markt groeide slechts 2 procent (naar 464 miljoen euro), kranten en radio daalden verder.

De uitkomsten (pdf) van de Online Ad Spend Study wijzen volgens het IAB op ‘definitieve veranderingen’ in de budgetbestedingen. Zo wordt inmiddels bijna een derde van het totale online display advertentiebudget ingezet op mobiel adverteren en is in de eerste helft van 2016 voor 65 miljoen euro aan video advertising besteed.

De mobiele advertentiemarkt is in het eerste half jaar van 2016 met 61 procent gegroeid. Online video advertising liet een groei van 55 procent zien.

De discussie over over adblocking en het gebrek aan transparantie bij ‘programmatic advertising’ leek de industrie de laatste tijd volledig te domineren. ‘Nu de rook wat opgetrokken is zien we dat de marketeers zich niet hebben laten afschrikken en de veranderende consument volgen op sociale media, in online video en op mobiel’, zegt Nathalie Peters, voorzitter IAB Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond