Deel dit artikel
-

MWC: ‘Dominantie iOS en Android slecht voor consument’

De dominantie van Android en iOS is slecht voor de mobiele markt. Dat vertelden vertegenwoordigers van Mozilla, Jolla en Ubuntu gisteravond op het Mobile World Congress. Maar te veel keuze is ook weer niet de bedoeling.

Marc Dillon van het Finse Jolla, Mark Shuttleworth van Ubuntu en Mitchell Baker van Mozilla waren het over een ding eens: hoezeer zij ook bewondering hadden voor Apple en Google, hun marktdominantie is slecht voor consumenten. “Wij zijn degenen die de muren gaan slopen”, beloofde Dillon.

Ubuntu, Jolla, Firefox OS en nog een paar zijn de kleintjes die langzamerhand voet aan de grond krijgen bij telecomaanbieders. Het Spaanse Telefonica was er vroeg bij om Firefox OS te adopteren. Voor specifieke markten, dat wel. Baker: “Wat iedereen al gauw vergeet is dat de vijftien apps waar wij hier in het westen voor warm lopen, in andere delen geen betekenis hebben. In Nigeria zijn lokale diensten meer relevant.”

Mozilla kondigde deze week aan dat zeker achttien operators toestellen met Firefox OS gaan aanbieden, een mobiel OS dat volledig op HTML is gebaseerd. Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, demonstreert de mobiele versie van Ubuntu in Barcelona, onder meer op Nexus-toestellen. De Ubuntu-interface op tablets vertoont veel overeenkomsten met de desktopversie.

Jolla meent dat alleen het OS nog een verschil kan maken. Dillon: “Hardware is niet bijzonder meer, je kunt je alleen nog in het aantal processorkernen onderscheiden. Waar we vanaf moeten, is de lockin die nu plaatsvindt. De consument moet meer keuze krijgen. Innovatie komt vaak niet van gevestigde marktpartijen.”

Maar Shuttleworth moest toegeven dat een te veel aan opensourcevarianten ook weer niet goed is. “De rol die wij met elkaar kunnen vervullen is dat we HTML gebaseerde systeemsoftware en apps naar de markt brengen. We wisselen onderling al veel codes uit.”

Baker erkende dat Apple een heel nieuwe (app)markt heeft opengebroken. “Maar wat goed is voor 2007, is niet per definitie goed voor 2017.”

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Bas van der Veeken

Wij van wc eend 🙂

Ik kies bewust voor Android omdat er niet zoveel regels zijn en goede integratie met Google diensten.

AnZoâ„¢

Een beetje flauw om Android en iOS gelijk te stellen in het betoog. Bovendien heeft Vodafone jaren geleden de gok gewaagd met Linux Mobile en dat bleek geen succes. Het ontwikkelen van apps bleef uit. Maar daden zeggen meer dan woorden, dus kom maar op met een beter besturingssysteem voor smartphones en tablets!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond