Deel dit artikel
-

MWC 2012: Handreiking Deutsche Telekom naar ontwikkelaars

“Ja, het is moeilijk voor ontwikkelaars om met ons samen te werken op techniek. We zijn bezig dat te veranderen”, belooft de baas van T-Mobile René Obermann.

Al jaren zoeken mobiele ontwikkelaars naar wegen om samen te werken met operators. Immers, zij beschikken over spraak- en datanetwerken, locatie-informatie, transactiedata en hebben directe afrekenrelaties met miljoenen consumenten. Toch blijkt het lastig om die twee werelden bij elkaar te krijgen.

De baas van onder meer T-Mobile, René Obermann, belooft beterschap. Tijdens het Mobile World Congress maakt hij een kleine knieval. “Ja, het is moeilijk met ons samen te werken. Ontwikkelaars moeten door meerdere lagen binnen het bedrijf om hun vraag voor te leggen en krijgen vervolgens ellenlange contracten voorgelegd. Heb even geduld, want we zijn bezig om dit veel makkelijker te maken.”

De Duitser vertelt niet in concrete termen wat developers kunnen verwachten. Of wanneer. Hij beseft wel dat zijn bedrijf niet meer als een moloch kan handelen. “Telecombedrijven moeten samenwerken met ontwikkelaars, partners en andere branches. We bieden een platform en dan is er sprake van tweewegverkeer. Immers, we zijn van onze omzet ook afhankelijk van deze derde partijen.”

Het is niet duidelijk of T-Mobile zelfstandig API’s en bijbehorende standaarden publiceert of dat dat aan de hand van WAC en Joyn (o.b.v. RCS 5.0) gebeurt, twee API-initiatieven van de mondiale brancheorganisatie GSM Association.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond