Deel dit artikel
-

MWC 2012: NFC in mobieltjes groeit hard, de markt niet

Voor het eerst klinkt op het Mobile World Congress dit jaar geen hype over mobiel NFC-betalen. Het komt wel, maar nog niet. Het realisme dringt door tot de mobiele markt, die toekomst ziet in telefoons om mee te betalen, spaarpunten mee te verzamelen en het OV te gebruiken.

Dit jaar zal het aantal mobieltjes met NFC-gebaseerde SIM-kaarten met een factor vijf toenemen: van 41 miljoen in 2011 naar tweehonderd miljoen. Bovendien is zestig procent van de mobiele operators uitgerust om met deze nieuwe technologie om te gaan.

Deze marktcijfers hield Nav Bains van de GSM Association gisteren voor aan honderden belangstellenden tijdens het telecomcongres dat nu gaande is in Spanje.

In absolute zin gaat het hier al om grote getallen. Binnenkort zijn er honderden miljoenen mobieltjes waarmee de eigenaar in theorie zou kunnen afrekenen in de winkels of in- en uitchecken bij het openbaar vervoer. En dat zijn maar twee van de talloos denkbare gebruiksscenario’s. Relatief gezien is tweehonderd miljoen toestellen niet veel, aangezien er ieder jaar een half miljard worden verkocht.

Bains schetst: “Er zijn volgens ons nu dertig toestelmodellen die met NFC-based SIM’s overweg kunnen. Tegen het einde van het jaar zijn dat er zeventig. Er zijn ieder jaar weer meer bedrijven die NFC ondersteunen, maar de verschillende branches moeten meer samenwerken. Bovendien is het belangrijk dat alle gebruikte systemen interoperabel zijn om de marktontwikkeling te bespoedigen.”

De mobiele betaalspecialist van de mondiaal werkende GSM Association signaleert dat de markt nu bezig is met het leggen van een infrastructuur die over een paar jaar pas tot volle wasdom komt. De toestellen komen nu in handen van de consument, winkeliers moeten hun kassasystemen gaan vervangen met NFC-terminals en banken en operators moeten de nieuwe betaalwijze kunnen afhandelen.

Alberto Jimenez van Citigroup stond met Bains op het podium. De mobiele specialist van de Amerikaanse bank schetst: “Er zijn wereldwijd honderden experimenten met NFC-betalen per mobiel. Ik verwacht binnen afzienbare tijd dat dit wordt opgeschaald. En met opschalen bedoel ik dat een systeem minimaal een miljoen actieve gebruikers heeft, mensen die minimaal een keer per maand de telefoon trekken.”

Foto: LG (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Guus van Knippenbergh

Hoe langer de Telco’s, banken, card issuers blijven steggelen over de standaard: secure element op de SIM zoals Telco’s willen (zie boven) of op de telefoon of SD kaart, en er geen serieuze rollout komt, hoe meer andere mobiel betaaloplossingen voet aan de grond krijgen. Bedrijven als Apple (iTunes), Paypal, Square en Starbucks laten ons zien hoe mobiel betalen kan werken en snel groeien. Nu zonder NFC, straks met. Nog een paar jaar talmen en secure element op de SIM is een gepasseerd station en een belangrijk deel van het mobiel betalen zal afgehandeld worden via internet ipv het betaalnet, zonder controllerende rol van Telcos en banken.
Lijkt vrij sterk op het 10 jaar door de GSMA gehouden verhaal over de gouden bergen van Location Based Services voor Telcos. Vanwege het ontbreken van een fatsoenlijke rollout zijn die bergen er nooit gekomen en heeft GPS een definitief einde gemaakt aan die ‘droom’.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond