Deel dit artikel
-

Nathan Blecharczyk (Airbnb): ‘We gaan met meer steden onderhandelen’

Airbnb onderhandelt met zeker honderd steden over lokale regelgeving. Met dertig steden zijn al concrete afspraken gemaakt. Dat vertelde Nathan Blecharczyk, een van de oprichters van Airbnb, op Startup Fest in Amsterdam.

“Europa en China zijn de markten die het hardst groeien”, aldus Blecharczyk. “Meer dan de helft van al onze woningen is in Europa, in Parijs hebben we er al 700.000.”

Inmiddels zijn ook zo’n 4000 kamers of appartementen beschikbaar op Cuba. “Amerikanen mochten daar 50 jaar niet komen.”

Blecharczyk heeft er geen moeite mee dat sommige steden de regels aanscherpen. Dat geldt onder meer voor Berlijn. De stad wil duizenden appartementen die nu aan toeristen worden verhuurd, weer toegevoegd worden aan het reguliere woningenbestand en zo beschikbaar komen voor woningzoekenden. “Het is een regeling van twee jaar geleden, die nu ingevoerd wordt. Het is een nieuwe markt, waarin ook steden zich moeten zien te schikken. Dat zal over enkele jaren beter gaan.”

Blecharczyk sprak over de ‘democratisering’ van de reisindustrie. “Veel van onze verhuurders zijn ouder dan vijftig, zij kunnen dankzij ons initiatief de rekeningen betalen. Vroeger had je vergunningen en geld nodig om een Bed & Breakfast te beginnen.” Europese Airbnb-verhuurders verdienden 3 miljard dollar in 2015.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond