Deel dit artikel
-

Nederland op vijfde plaats met Wifi-gebruik

Het Wifi gebruik in Nederland groeit als kool. Het gebruik van hotspots is het afgelopen jaar met een groei van 106 procent danig toegenomen. Misschien geen goud, zilver of brons voor Nederland, maar wel een 5de plaats in de top 10 landenlijst.

Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van iPass Inc., een wereldwijde aanbieder van diensten die het beheer van zakelijke mobiliteit verenigt. De iPass Mobile Broadband Index biedt statistieken over het gebruik van Wifi-hotspots gedurende de tweede helft van 2007.

Europa is goed op weg om de VS voorbij te streven in Wifi-gebruik. Het zakelijke gebruik steeg vorig jaar met 89 procent ten opzichte van de tweede helft van 2006. Het wereldwijde aandeel van Europa steeg van 31 procent naar 40 procent, terwijl het Amerikaanse gebruik van Wifi van 59 procent naar 51 procent daalde. Op nummer 1 in de landenlijst staat de Wifi-wereldhoofdstad Londen. Hier steeg het gebruik van hotspots met een indrukwekkende 156 procent. Vergeleken met andere landen in de top 10 wereldwijd behaald België ook een succes. In dit buurland verbinden zakelijke gebruikers zich het langst met gemiddeld 102 minuten per sessie.

Zakelijke reislocaties

Zakelijke reislocaties zijn wereldwijd goed voor drie van elke vier sessies. Luchthavens voeren de lijst van meest gebruikte Wifi-locaties aan. Met een verdubbeling van het aantal sessies is Schiphol Airport een plaats gestegen, naar de nummer 7 van de top 20 wereldwijde luchthavens. Ook hotels winnen aan populariteit met een groei van 146 procent. Hiermee zijn ze goed voor 29 procent van het wereldwijde gebruik. Het gebruik op spoorwegstations kent een indrukwekkende stijging van 238%. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze groei aanhouden als gevolg van de installatie van nieuwe Wifi-faciliteiten in treinen. Deze explosieve groei werd voornamelijk bevorderd door Londen en Tokio, waar reizen met de trein noodzakelijk is voor forenzen.

Voor lokale mobiele gebruikers zijn restaurants met Wifi veelbelovende gelegenheden. Het groeipercentage van restaurants liet die van traditionele Wifi-locaties in de retailsector zoals cafés ver achter zich. Het Wifi-gebruik in restaurants steeg met 217 procent ten opzichte van het vorige jaar, terwijl het gebruik in cafés slechts 35 procent groeide.

Gebruik van mobiele 3G breedbandverbindingen

Het onderzoek van iPass is dit jaar ook uitgebreid met informatie over het gebruik van mobiele data over 2.5G en 3G verbindingen in de Verenigde Staten. Gedurende het jaar steeg het maandelijkse gebruik van gemiddeld 152 MB gedurende het eerste kwartaal van 2007 tot 190 MB in het vierde kwartaal. Deze vaste gebruikers die de dienst sinds januari 2007 gebruikten, lieten in het eerste kwartaal een gemiddeld maandelijks gebruik van 188 MB zien, ten opzichte van gemiddeld 225 MB in het vierde kwartaal. Dit geeft aan dat het gebruik stijgt naarmate gebruikers met de dienst vertrouwd raken.

Een onverwachte bevinding was dat, ondanks de dominante positie van mobiele 3G, (goed voor meer dan 70 procent van alle 2.5G/3G verbindingen) een meerderheid van gebruikers genoodzaakt was om terug te vallen op langzamere 2.5G-verbindingen. iPass schrijft dit toe aan het gebruik binnenshuis en het reizen buiten de grote metropolen, waar 3G-dekking geconcentreerd is. Van de gebruikers had 62 procent op een gegeven ogenblik maandelijks een 2.5G-verbinding nodig.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond