Deel dit artikel
-

Nederlander blijft illegaal downloaden

Nederlanders blijven gewoon doorgaan met het illegaal downloaden, zo blijkt uit een enquête van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws. Ook Stichting BREIN ziet geen afname ondanks een hardere aanpak.

Downloaden is sinds 2014 verboden in Nederland, maar daar lijken veel mensen geen boodschap aan te hebben. 14 procent downloadt nog altijd series, films en tv-programma’s. Van de Nederlanders tot 34 jaar zegt zelfs een kwart nog illegaal series en films te kijken.

Negentien procent van de downloaders betaalt liever niet voor iets dat ook gratis te bekijken is. Zeventien procent geeft aan dingen te willen zien die in Nederland niet legaal te krijgen zijn. Nog eens 16 procent zegt te downloaden omdat het te lang duurt voordat buitenlandse series, films en tv-programma’s in Nederland op legale wijze te krijgen zijn. Ook de hoge kosten van betaalde abonnementen en zenders is vaak een reden.

‘We zien geen daling in het uploaden en downloaden’, zegt Tim Kuik van BREIN tegen RTL. ‘De laatste cijfers zijn een jaar oud, daarin zit nog steeds een stijging. Dat komt zowel door het beschikbare aanbod als de kosten. Het blijft aanlokkelijk om het gratis te doen.’

Als er boetes uitgedeeld gaan worden aan downloaders zegt 40 procent van de ondervraagden uit het onderzoek wel te stoppen. 10 procent gaat minder downloaden, 22 procent blijft gewoon doorgaan en 3 procent gaat meer downloaden.

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens, 44 procent, heeft overigens een abonnement op een betaalde zender of een betaald platform. Netflix is met 25 procent het populairst.

Deel dit bericht

2 Reacties

Lars

Fox is slim bezig met The Walking Dead binnen 24 uit te zenden op televisie, alleen is het de vraag of dit rendabel is voor Fox. Eerste aflevering van het laatste seizoen werd zelfs zonder reclame uitgezonden.

Netflix helpt ook mee, nog voordat het nieuwe seizoen uit komt bieden ze het voorgaande seizoen aan in Nederland.

Waarschijnlijk is het illegaal downloaden van The Walking Dead minimaal in Nederland, als iemand dat kan aantonen met download cijfers dan is het redelijk duidelijk wat de nieuwe strategie moet zijn voor TV in Nederland.

Jennifer

Het is ook wel complex geworden om te volgen wat tegenwoordig wel en niet mag. We streamen en downloaden heel wat af anno 2017, maar hoe weten we nu precies wat illegaal is en wat legaal? Downloaden via torrentsites is namelijk ook niet altijd illegaal; zolang er geen auteursrechten geschonden worden op het moment dat je iets downloadt (denk aan een demo van een computerspelletje, of gratis software) is het toch gewoon legaal lijkt me? Torrentsites zijn daarbij handig, omdat je direct van vele andere gebruikers content kunt downloaden zonder dat een bestand op een centrale server opgeslagen hoeft te zijn. Ik vond dit artikeltje nog wel nuttig als overzicht van wat in 2017 wel en niet mag, op het gebied van streamen, downloaden en uploaden: https://www.vpngids.nl/artikel/veilig-anoniem-downloaden-vpn/
Misschien heeft iemand er nog iets aan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond