Deel dit artikel
-

Nederlands breedband nog even Europa’s snelste

Met een gemiddelde van 8,8 Mbps zijn de internetsnelheden in Nederland nog Europa’s snelste. Nog wel, want spoedig zal Letland ons inhalen.

Zowel hier als in Letland is de gemiddelde downloadsnelheid 8,8 megabit per seconde. Het verschil tussen de twee landen is echter dat de snelheidsgroei er in Nederland uit is, terwijl internetproviders in Letland dertig procent groeiden in een jaar.

Cijfers van Akamai, een soort digitale privé snelweg voor contentdistributeurs, laten dat zien.

Binnenkort zijn onze internetsnelheden niet meer ‘de snelste van de wereld’. Met een beetje pech vallen onze digitale snelwegen zelfs buiten de top 5, aangezien ook in Zwitserland de digitale kranen steeds verder open gaan.

Het verschil tussen Nederland en Letland wordt vooral duidelijk wanneer wordt gekeken hoe ‘echt breedband’ zich ontwikkelt. De lijnen van 10 Mbps en meer groeien in de Baltische staat harder dan hier.

Op het mobiele front verschillen de landen niet veel van elkaar. De gemiddelde breedbandaansluiting in Europa biedt ongeveer 2 Mbps downspeed. Engeland is het enige land waar dat wezenlijk meer is, want rond de 3 Mbps.

Klagen over dit soort snelheden is een luxe. Zestig procent van de internetaansluitingen haalt niet eens de 4 Mbps.

Akamai rekent voor dat de mondiale gemiddelde breedbandverbinding 2,6 Mpbs is.

Foto: Gavin St. Ours (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

van Deurzen

zal nu met de komst van glasvezel meer en meer niet de snelheid hier weer gaan toenemen? Juist de laatste tijd zie je meer (ook op kabel) de > 50Mb verbindingen in opkomst. Dat zou toch wat recht moeten kunnen trekken, cq toename kunnen brengen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond