Deel dit artikel
-

Nederlandse Angie legt voor 70 miljard dollar breedband in de VS aan

Het Nederlandse Angie Communications wil heel Los Angeles voorzien van gigabit breedband internet voor slechts 3,5 miljard dollar. Voor 70 miljard kan breedband internet in heel de VS worden afgelegd, zo stelt het bedrijf.

Los Angeles heeft een tender uitgeschreven voor een breedbandnetwerk dat dat tot 5 Mbps gratis is. Wie meer snelheid wil moet betalen. Het wordt een open netwerk waarop diverse aanbieders actief worden, zoals dat in Nederland ook bij glasvezel het geval is.

Het Nederlandse Angie is een van de kandidaten. Het bedrijf heeft plannen om niet alleen Los Angeles, maar ook andere delen van de VS van breedband te voorzien, deels met 4G. Of dat gaat lukken is de vraag, het bedrijf moet zelf investeren, en heeft ‘slechts’ 68 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. In Los Angeles krijgt het ongetwijfeld concurrentie van de grote telecom- en kabelbedrijven.

Angie Fiber Communications (Angie) kwam vorig jaar in het nieuws toen het aankondigde dat het in de Kop van Zuid in Rotterdam op grote schaal glasvezel zou gaan uitrollen. Alle woningen, bedrijven en winkels krijgen een gratis gigabit glasvezelaansluiting.

Angie pakt het anders aan dan Reggefiber, dat vooral aan vraagbundeling doet. Wanneer circa dertig procent van de plaatselijke bevolking op voorhand een abonnement afsluit bij een van de partners van Reggefiber wordt glasvezel aangelegd.

Angie sluit in principe iedereen aan en huishoudens mogen gigabit internet dan ook gratis uitproberen. Als men niet intekent, wordt de glasvezelaansluiting alsnog op non-actief gezet.

Het bedrijf is gevestigd in een eigen pand in Maarsbergen. Het gebouw is eigendom van vastgoedmagnaat Vishna Kanhai, een van de vroege investeerders in Angie. Het management bestaat overwegend uit buitenlanders, maar er zijn ook enkele Nederlanders bij betrokken, onder wie Eelco Dykstra en Richard Borsboom.

Deel dit bericht

1 Reactie

Nils

Wat een bijzonder verhaal. Ik zal het wel niet snappen, maar als ik de ronkende teksten op de website lees dan bekruipt mij het gevoel “als het te mooi lijkt om waar te zijn…”

Als het ze lukt dan zal het in elk geval de verglazing een mooie duw geven; als het met zulke relatief kleine investeringen allemaal mogelijk is. Dan hebben wij destijds bij @home toch een hoop kansen over het hoofd gezien…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond