Deel dit artikel
-

Nederlandse app deelt lichamelijke activiteit met vriendenkring

Niet alleen zien hoeveel je zelf beweegt, maar ook hoe actief je vrienden zijn. Dat is het idee van de app Bouncers die onderzoekers van de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven hebben gelanceerd. Dankzij het sociale karakter van de app worden gebruikers zich meer bewust van hoeveel ze bewegen en motiveren ze elkaar tot een actievere levensstijl, vergelijkbaar met hoe dat bij een sportclub gebeurt.

Vanaf vandaag is Bouncers voor iedereen met een Android-toestel gratis te downloaden via de Google Play-winkel. Het principe van de app is eenvoudig: op de achtergrond van het telefoonscherm visualiseren gekleurde, bewegende ringen live jje lichamelijke activiteit en die van je vrienden. Hoe actiever de gebruiker, des te sneller stuitert diens ring over het scherm. Zo zie je in één oogopslag hoe je eigen levensstijl zich verhoudt tot die van je vrienden.

Bouncers meet de mate waarin de gebruiker beweegt aan de hand van de bewegingssensor die iedere smartphone tegenwoordig heeft. Met een slimme berekening wordt de activiteit omgezet in de snelheid waarmee de gekleurde ring door het beeld beweegt. Bouncers is voortdurend aanwezig op de achtergrond van het scherm, maar de onderzoekers hebben het energieverbruik zeer laag weten te houden om de batterij van de telefoon zoveel mogelijk te sparen.

De koppeling met de vriendenkring maakt dat gebruikers zich bewust worden van hun persoonlijke lichaamsbeweging, zegt Caroline Hummels, TU/e-hoogleraar en één van de onderzoekers achter de app. Bij tests met de bètaversie van de app zagen de onderzoekers al direct hoe dagelijkse beweging onder proefpersonen bespreekbaar werd. Zo begon men berichtjes naar elkaar begonnen te sturen over de fysieke activiteit.

De app valt binnen het onderzoeksthema Smart Environment van de TU/e waarin wordt gezocht naar methoden en tools om mensen te ondersteunen gezonder te leven. De ontwikkeling van de app is onderdeel van een samenwerkingsproject tussen de TU/e (faculteit Industrial Design), de gemeente Eindhoven en De Ondernemende Huisarts. De gemeente is medefinancier van het project. DOH zal de effectiviteit van de app testen onder honderd inwoners van Eindhoven.

Emerce organiseert op 26 september Emerce eHealth in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond