Deel dit artikel
-

‘Nederlandse student wil liever papier dan e-boek’

Zeventig procent van de Nederlandse studenten leert liever van papier dan van een digitale drager. Papier blijft praktischer en sneller te werken.

Een steekproef van Bookboon onder 1.145 Nederlandse studenten wijst dat uit. Twee derde van de respondenten vindt papier makkelijker lezen. Voor een kleine dertig procent is het van doorslaggevend belang dat ze op papier kunnen aantekenen, omcirkelen en onderstrepen.

De expliciete voorkeuren voor e-readers en tablets zijn minder stellig dan bij papieren boeken. Het belangrijke argument voor digitale boeken is dat ze ‘draagbaarder’ zijn (38 procent). Alle studieboeken van een heel curriculum passen in theorie op één apparaat. Het nummer twee argument (23 procent) is, dat studenten makkelijker specifieke pagina’s kunnen zoeken met e-readers.

Johan van den Bos, die vanuit Londen de Nederlandse markt bewerkt voor Bookboon, signaleert dat Nederland steeds meer opwarmt voor digitale boeken. Want dat is waar zijn werkgever in is gespecialiseerd: gratis downloadbare studieboeken met reclame erin voor studenten en zakelijk professionals.

“Dit jaar zijn tot nog toe 1,1 miljoen boeken in Nederland gedownload, waarvan vierhonderdduizend door studenten. Dit jaar verwachten we twee miljoen downloads in Nederland. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.”

De enquete werd ook in andere landen uitgevoerd. Opvallend is het grote verschil tussen Nederlandse en Amerikaanse studenten. In Nederland geeft zeventig procent de voorkeur aan papieren boeken. In Amerika geeft 58 procent de voorkeur aan digitale boeken. Een mogelijke verklaring is de hogere penetratie van e-readers en tablets in de V.S. Op die vraag geeft de steekproef echter geen antwoord.

Foto: Annie Mole (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Jeremy

Ik snap het wel. Hoewel het meerendeel best zn boeken digitaal zou willen, is dit uiteindelijk niet praktisch omdat vrijwel geen enkele student een eReader bezit. Urenlang van een beeldscherm aflezen doet je ogen ook geen goed. Als ze studenten nu een reader geven ipv een langstudeerdersboete…

Robert

De beschikbaarheid van ebooks valt ook nog erg tegen, de enige ebooks die ik heb gevonden zijn afkomstig van Amazon of torrent sites.

Laatst een ebook gedownload van bol.com, gelijk de laatste keer. Duurder dan de papieren versie + DRM waardoor ik ‘m enkel in een speciale app kan openen op m’n iPad. Grote voordeel van ebooks vervalt hierdoor voor mij; het makkelijk kunnen markeren van zinnen en samenvattingen maken met complete alinea’s, illustraties en tabellen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond