Deel dit artikel
-

Nederlandse Tribler gaat mobiel en offline

De Technische Universiteit van Delft brengt het p2p-programma Tribler voor het delen van video’s naar de smartphone. Een bètaversie van Tribler Mobile voor Android telefoons, uitgerust met Near Field Communication (NFC), is nu gratis beschikbaar in de Android Market. Die werkt ook als er geen internetverbinding is.

Tribler is een onderzoeksproject van de TU Delft en de VU in Amsterdam. Jarenlang fungeerde het als een platform voor het delen van videocontent. Een jaar of wat geleden ging het daarbij vooral om HD-video. In 2006 maakte de Publieke Omroep nog een samenwerking bekend met de makers van de peer-to-peer-software, maar op een of andere manier is de technologie toch vooral een wetenschapsproject gebleven.

Nu krijgt de technologie een herkansing. Mobiele gebruikers zijn afhankelijk van dure dataverbindingen en een beperkt aantal bekende videowebsites willen zij video bekijken. Veel smartphones hebben datalimieten, wat het uploaden van videobestanden ook al niet aantrekkelijk maakt.

Onderzoekers van de TU Delft hebben daarom samen met collega’s van de Zweedse universiteit KTH en het Franse instituut INRIA een app voor mobiele telefoons ontworpen die het mogelijk maakt video’s te delen en te verspreiden, ook als er geen internetverbinding is: Tribler Mobile.

De app maakt gebruik van de draadloze verbindingen tussen telefoons (NFC) en van peer-to-peer (p2p) technologie.  Je kunt met Tribler een video met vrienden delen door de telefoons even tegen elkaar te houden.

Een andere toepassing van Tribler Mobile is dat de app met een internetverbinding gebruikers in staat stelt een live broadcast te verzorgen vanaf de telefoon. De telefoon of laptop van de kijker helpt met de eigen internetverbinding ook om de uitzending te verspreiden. Dat is veel goedkoper en minder kwetsbaar voor overbelasting dan een webstream vanaf een server.

De app is ‘open source’ en gebaseerd op een nieuwe internetstandaard genaamd PPSP, die hoge-kwaliteit video mogelijk maakt op smartphones, tablets en internet-gekoppelde televisies zonder veel energie te verbruiken.

De groep van onderzoeker Johan Pouwelse is de grootste onderzoeksgroep ter wereld gespecialiseerd in peer-to-peer systems. Zijn team werkt samen met onder andere Wikipedia en de BBC, die beide uitgebreide testen hebben uitgevoerd om de exacte kostenbesparingen te bepalen. De financiering is afkomstig van de Europese Unie en het European Institute of Technology.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond