Deel dit artikel
-

Nederlandse Vietnamezen betrokken bij enorme dataroof

Twee in Nederland woonachtige Vietnamezen zijn betrokken bij een van de grootste dataroven uit de Amerikaanse geschiedenis. Viet Quoc Nguyen (28) en Giang Hoang Vu (25) stalen ruim 1 miljard e-mailadressen bij ten minste acht e-mailverwerkers in de Verenigde Staten.

Die gegevens werden gebruikt om spam naar miljoenen e-mailadressen te versturen. Daarmee werden miljoenen dollars verdiend, grotendeels door bezoekersverkeer te genereren in het kader van een affiliateprogramma.

De twee Vietnamezen, die in Deventer woonden, braken in bij de belangrijkste e-mailmarketingbedrijven. Vervolgens werden de systemen van deze niet nader genoemde bedrijven of ESP’s zelf gekaapt voor het verzenden van spam.

De diefstal vond plaats tussen februari 2009 en juni 2012. Om de gegevens te vergaren werden malware en zogenoemde crypters gebruikt, die malware verbergen voor antivirusprogramma’s, zo blijkt uit de aanklacht van justitie.

Een derde verdachte David-Manuel Santos Da Silva (33) uit Montreal zou de twee Vietnamezen onder meer hebben geholpen met witgewassen van een kleine 2 miljoen dollar. Da Silva was mede-eigenaar van 21 Celsius Inc. het bedrijf achter affiliateformule Marketbay.com (pdf).

Het onderzoek begon al in augustus 2012, waarbij de FBI nauw heeft samengewerkt met Nederlandse autoriteiten en de Amerikaanse geheime dienst. ‘Deze zaak toont aan dat anonimiteit niet bestaat voor lieden die frauduleuze handelingen verrichten’, aldus een verklaring van de Amerikaanse justitie.

Vu werd in 2012 aangehouden in Deventer en is vorig jaar om deze tijd uitgeleverd aan de VS. Hij heeft bekend en wordt 21 april veroordeeld. De tweede verdachte is voortvluchtig. Da Silva werd vorige maand aangehouden op een vliegveld in Florida.

Deel dit bericht

4 Reacties

W.D.N.Vriend

Jullie schrijven hier alsof een aanklacht bewaarheid is en alsof een “guilty plea” hetzelfde is als een bekentenis. Dat werkt daar toch net even een ietsje anders.

Zeker voor aangeklaagden met weinig tot geen middelen (bv. buitenlandse, uitgeleverde student) die een stapel aanklachten tegen zich in stelling gebracht zien. Dan is het ineens heel aantrekkelijk een “plea deal” aan te gaan, waar de aanklager alle behalve een paar kleine aanklachten laat vallen en daar zeg je dan maar “ik ben schuldig” (niet “ik heb het gedaan”) tegen de desbetreffende vraag bij aanvang van het proces. Het effect is dat de waarheidsvinding kortgesloten wordt. Pas als je je onschuld volhoudt gaan ze beginnen met kijken wat er van de aanklacht “blijft kleven”.

Het gaat hier dus om een aanklacht en zo’n “guilty plea”.

Pieter

@ Vriend. Dat is een beetje kort door de bocht. ‘Under common law, a plea of guilty by the defendant waives trial of the charged offences and the defendant may be sentenced immediately. This produces a system known under American law as plea bargaining.’

En dat doen verdachten alleen maar om een nog grotere straf te ontlopen. Het is wel degelijk ‘ik heb het gedaan’.

Frank

Vanwaar worden de namen van de heren volledig uitgeschreven? Was Viet Quoc N en Giang H niet voldoende geweest. Waar is het essentiele belang om hun namen volledig te spellen?

Z.Eur

@Pieter
Een plea bargain accepteren houdt per definitie niet in dat de persoon ook daadwerkelijk schuldig is. Een plea bargain is een uiterst dubieus pressiemiddel om de Amerikaanse justitie in een goed daglicht te stellen en de openbare aanklagers hebben een groot financieel gewin bij zoveel mogelijk bekentenissen.
De verrotte Amerikaanse rechtspraak geeft je de keuze, of een zeer korte straf via een plea bargain uitzitten of jarenlang procederen (en ook in voorarrest blijven zitten in de meeste gevallen) met mogelijk zoveel juridische dwalingen dat je waarschijnlijk als verdachte toch aan het kortste eind trekt en de achterlijk lange gevangenisstraf die als schrikmiddel gebruikt wordt toch moet uitzitten . Zodoende zitten er een hoop onschuldige mensen in de gevangenis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond