Deel dit artikel
-

Nederlandse webwinkels beginnen uittocht naar buitenland

“Steeds meer Nederlandse webwinkels zijn zich afgelopen jaar gaan oriënteren op buitenlandse expansie omdat de grote groei er hier uit is.” Dat zegt Jeroen Leenders op basis van de plannen voor internationalisering die hij afgelopen jaar zag.

Leenders is landenbaas van Salesupply, een organisatie die Nederlandse bedrijven naar het buitenland helpt. Zijn werkgever heeft kantoren in negen EU-landen. Daar zit lokale expertise op het gebied van logistiek, juridische zaken, marketing en taal. De interesse voor buitenlandse uitrol is in korte tijd verdubbeld.

“De bedrijven die bij ons aankloppen, vinden de Nederlandse markt te klein. De grote groei is er hier uit. Nederland is een goede markt, maar ze kunnen hier geen schaalvoordelen realiseren. Daarnaast zie ik ook dat steeds meer online shops vanaf het begin al een internationale focus hebben. De internationale instelling van een platform als Magento helpt daar natuurlijk bij.”

De meeste bedrijven willen uitbreiden naar Duitsland. De taal en cultuur hebben overeenkomsten met de Nederlandse. Bovendien is Duitsland al lang de grootste handelspartner. Leenders stelt dat niet per definitie een goede keuze is. De e-commercemarkt in het oosten is voor grote delen in handen van generalisten als Amazon, eBay, Neckermann en Otto.

Veel ondernemersogen trekken ook naar Engeland en Frankrijk. Leenders: “Verrassend weinig mensen denken aan Scandinavië. Online bestellen is daar helemaal ingeburgerd, de breedbandpenetratie is hoog en het prijsniveau ligt hoger dan in Nederland. Een Nederlandse ondernemer kan daar dus snel concurrerend zijn.”

Salesupply zet dit jaar in Nederland voor een miljoen euro om, in de omringende landen bijna evenveel. Tot de klantenkring beheren partijen als Omoda, Greetz, Fonq, StateOfArt en Repeat Cashmere.

Foto: Rock Cohen (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

Eylard Wurpel

Albumprinter heeft naast 2 acquisities in de UK, ook Onskefoto in SE en Allfoto in NO overgenomen. Interessante maar heel andere markten.

Sander

Volgens mij gaat het om expansie en niet om uittocht.

Patrick

Scandinavie lijkt mij erg lastig, 4 verschillende talen, minder mensen en logistiek volgens mij ook lastig. Zelf zou ik denk ik eerst mijn pijlen richten op 80 miljoen Duitsers 🙂

Bert Conard

De reactie van Patrick klopt niet. De mensen in Scandinavië zijn heel goed opgeleid spreken en schrijven de buitenlandse talen.
Er wonen relatief weinig mensen per km2, daardoor is de logistiek en de direct marketing daar al veel langer ingeburgerd. Online kopen is daar dan ook de gewoonste zaak van de wereld. Een mooi niche project met een Scandinavische partner geeft snel mooie resultaten.

Subor

Ben met Bert eens, de levenskwaliteit is daar hoog. Misschien is het aantal laag qua inwoners, maar de online aankopen c.q omzet kan hoger zijn dan bijvoorbeeld een land in het Oostblok met meer inwoners.

Johan

Ben het met Sander eens, vaak kiest men eerst Duitsland en nadat hier goede resultaten/ervaringen opgedaan zijn kan men overwegen verder uit te breiden naar andere landen.

(Het gaat hier inderdaad om expansie, niet om uittocht…..)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond