Deel dit artikel
-

Netflix neemt gifpil tegen vijandige overname

Het populaire videonetwerk Netflix is niet blij met het belang dat ‘superbelegger’ Carl Icahn in de onderneming heeft opgebouwd. Icahn is een roemruchte corporate raider die vooral in de jaren tachtig naam maakte.

Maandag maakte het bedrijf bekend dat het maatregelen neemt om te zorgen dat het belang van tien procent van Icahn niet nog groter gaat worden. Aandelen boven de tien procent gaan beleggers als Icahn extra geld kosten.

Icahn slaat niet zomaar toe. Het aandeel Netflix heeft in de afgelopen vijftien maanden 75 procent van zijn waarde verloren en is dus een koopje.

Icahn (76) heeft een reputatie als een saneerder, die opgekochte bedrijven vaak wil samenvoegen en minder renderende onderdelen wil afstoten. Enkele jaren geleden bemoeide hij zich ook met internetbedrijf Yahoo. Hij dreigde het bestuur te vervangen wanneer Yahoo overnamegesprekken met Microsoft zou hervatten.

Icahn heeft tot dusverre nauwelijks serieuze interesse getoond in de online videoindustrie. Zijn bemoeienissen met de bekende Amerikaanse videoketen Blockbuster hebben zelfs geleid tot het bankroet van de onderneming doordat Icahn CEO John Antioco aan de kant schoof.

Vorige maand nog werd bekend dat Icahn de fabrikant van zware militaire vrachtwagens Oshkosh wil overnemen voor ongeveer drie miljard dollar (2,3 miljard euro).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond