Deel dit artikel
-

Nieuw groeigeld voor betaaldienst Klarna

De Europese betaaldienst voor webwinkels krijgt een nieuwe kapitaalinjectie van 155 miljoen dollar. Met het nieuwe geld moeten de Zweden buiten Europa groeien.

Twee nieuwe, grote investeerders steken Klarna een grote zak geld toe om de groei te versnellen. Zittend investeerder Sequoia Capital gaat mee in een ronde waarbij grote namen General Atlantic en DST nieuw instappen.

De investeerders waarderen het bedrijf op achthonderd miljoen dollar. De voorwaarde om tot die waardering te komen, is dat Klarna ook buiten Europa actief moet worden. Dat betekent in dit geval niet enkel dat de betaaldienst naar Amerika gaat. Het ligt voor de hand dat de strategische lijn voor expansie zich naar het oosten uitstrekt.

Digital Sky Technologies (DST) komt uit Rusland en is daar de grootste digitale dienstenleverancier. Daarnaast heeft het belangen in westerse bedrijven als Facebook, Groupon en Zynga. General Atlantic komt uit Amerika en heeft investeringen van Europa tot Rusland en China. Het is een technologisch geörienteerde investeerder, met belangen in onder meer Alibaba Group, Critical Path, Facebook,  Gilt Groupe en Renren.

De bedrijfsleider van Klarna in Nederland, Jens Saltin, legde aan Emerce onlangs uit: “Als iemand iets koopt bij een webwinkel hoeft hij enkel zijn adresgegevens te versturen en, na ontvangst van de goederen, ons te betalen. De ondernemer krijgt altijd zijn geld, ongeacht of de consument betaalt of niet”.

“Als je op de Koop-knop drukt bij een webwinkel doen wij real time een ‘credit approvement’. Creditcardmaatschappijen doen dat ook. Daarna krijgt de shop de details van de bestelling, maken de items gereed voor verzending en printen onze factuur met hun logo erop uit. Als de klant zijn spullen ontvangt, betaalt hij ons en wij de ondernemer.”

In de Verenigde Staten is een vergelijkbare dienst operationeel onder de naam Bill me Later. Die werd in 2008 door eBay overgenomen voor 820 miljoen dollar. Sequoia Capital zag vorig jaar de potentie van Klarna in en investeerden zeven miljoen euro.

Klarna werd in 2005 opgericht in Stockholm en verwerkt naar eigen zeggen voor 2,5 miljard dollar aan transacties via 14.000 aangesloten webwinkels. De onderneming is winstgevend en zag de omzet in 2011 verdubbelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond